Синдикатите предлагат средствата за заплати, които държавата ще дава за фирмите, изпитващи затруднения в условията на извънредно положение, да се превеждат директно по сметки на работниците. Това заяви в предаването "Денят ON AIR" предсeдателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

От своя страна Българската стопанска камара настоява за промени в Закона за извънредното положение, иска ясни и непротиворечиви правила.

"Планът е държавата да плаща 60% от заплатите на закъсалите предприятия. Това трябва да е срещу някакъв ангажимент, а не безусловно. Има въпросителни, на които трябва да търсим отговори. Срив ще има, въпросът е как ще се излиза от него", коментира Манолов

По думите му мерките ще трябва да се поправят в хода на приложението им заради динамичната ситуация, в която се намираме.

"Повечето прогнози са, че това ще приключи в рамките на три месеца. След като държавата ще покрива част от разходите, логично е да получи нещо обратно. Трябва да се редуцира срокът, за който отсъствието от работа да се счита като платен отпуск", обясни Манолов.

"Убеден съм, че ще има работодатели, които биха се изкушили да постъпят по друг ред с тези средства. Рисковете за работниците са да останат без работа, без заплата, да се разболеят - ситуацията е уникална", отбеляза Димитър Манолов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той апелира да преосмислим всичко, което правим.

"След месец-два целият ни свят ще бъде различен, ще се сблъскаме с нови предизвикателства. Банкрутите и фалитите вероятно ще станат малко повече, ще има друга структура на работната сила. Иска ми се да бъдат минимални изкушенията да се политиканства", смята председателят на КТ "Подкрепа".