Същата фирма, сондирала незаконно по бъдещата отсечка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, е сред кандидатите да строят трасето. Това заяви управителят на "Пътпроект - 2000" инж. Любен Симеонов, цитиран от bTV.

Прокарването на временни пътища и сондажи без знанието на институциите започват един месец преди Агенция "Пътна инфраструктура" да обяви обществената поръчка. След като търгът е открит, фирмата, която пое отговорност за тях, подава оферта за участие в него.

АПИ отрича да има общо със сондажи в Кресненското дефиле

АПИ отрича да има общо със сондажи в Кресненското дефиле

Към момента няма избрани изпълнители и сключени договори

"Няма как аз или АПИ да знае кой в какви консорциуми участва. Когато започне да работи тръжната комисия, тя ще си прецени има ли конфликт на интереси, няма ли", призна инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ.

Той допълни, че никой от ръководството на агенцията не се е намесвал в тръжната процедура.

От АПИ проверяват и друго разминаване, което bTV показа. Документите сочат, че фирмата на инж. Симеонов е правила сондажи и преди държавата въобще да е обявила обществената поръчка за идеен проект.

Сигнализират за незаконни сондажи по трасето на АМ "Струма"

Сигнализират за незаконни сондажи по трасето на АМ "Струма"

Съмнения за опорочаване на обществената поръчка за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Преди дни беше съобщено, че Агенция "Пътна инфраструктура" не е възлагала изпълнението на никакви дейности по трасето на лот 3.2 от АМ "Струма" - между Крупник и Кресна, свързани с извършването на сондажи, прокарването на временни пътища или на каквото и да било друго.

Това се посочва в позиция, разпратена до медиите от Агенцията след като от фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) сигнализира за незаконни дейности по трасето в непосредствена близост до трасето на бъдещата АМ "Струма" (лот 3.2.2.)