Нямаме възможност за трансформация на втора общинска болница за прием на пациенти с коронавирус.

Дай Боже да се справим с наличната. За това призна столичният кмет Йорданка Фандъкова във връзка с динамичната ситуация с епидемията.

По думите й националният щаб и министърът на здравеопазването имат план за това дали да се обмисли друг вариант за друга болница да бъде трансформирана при евентуална епидемия от китайския вирус.

Кметът обясни, че Столична община е била помолена да се включи в този план с една болница.

Йорданка Фандъкова увери, че Столична община има грижа с предпазните медицински материали. Подготвя се доставката на материали и оборудване, такива са представени и на нас, и на Министерство на здравеопазването. Няма да има проблем за първите седмици. Аз настоявам да имаме готовност за 2-3 седмици, за да можем да сме спокойни, подчерта столичният кмет.

Фандъкова посочи и че днес ще излезе заповедта за временното трансформиране на втора градска болница. В рамките на 3 денонощия трябва да се подготви болницата за евентуален прием на пациенти. Капацитетът на болницата при спазване на всички изисквания за лечение на болни хора с коронавирус е около 50 легла, но това не означава, че трябва да се напълни веднага. Най-вече трябва да държи сметка за наличния персонал, каза Фандъкова.

Тя се надява, че и Министерство на здравеопазването ще помисли за механизъм за подкрепа на медицинския персонал, който остава да помогне в кризисната ситуация. Столична община също ще се погрижат да подпомогнат болницата.

Иначе Фандъкова обясни, че с решение на Районната здравна инспекция във връзка с още продължаващите случаи на грип тип Б се удължава ваканция на учениците до неделя - 15 март. Детските градини продължават да работят при засилени мерки в пропускателния режим. Призовавам родителите, чийто деца са неразположени и не се чувстват добре, да останат вкъщи, за да може да не зарязват останалите деца, апелира кметицата.

За строежа на 9 детски градини София разчита на средства от държавния бюджет

За строежа на 9 детски градини София разчита на средства от държавния бюджет

Парите за строежа на детската градина в "Люлин 2' е в размер на 2 200 000 лв.