Социалисти от БСП - "Лозенец" се похвалиха, че са изчистили осквернения Паметник-костница в "Лозенец". В почистването са се включили общинския съветник от групата на "БСП за България" и председател на Районния съвет на социалистите в "Лозенец" Николай Велчев, както и председателят на Младежкото обединение в БСП - София Габриел Вълков.

Крайно време е да спрем възраждането на неофашзма от хора, готови на всичко, за да се харесат на западни фондации, категоричен е общинският съветник от БСП и председател на социалистите в "Лозенец" Николай Велчев.

Снимка 569528

Източник: БСП

Оскверняването на паметници е вандалски акт. А когато говорим за Паметник-костница в "Лозенец" е нарушение на всички международни правни и морални норми за опазване на войнишките паметници. Години наред такива монументи системно са обект на вандализъм, но подобни деяния са в грубо нарушение на Женевската конвенция, съгласно която всяка страна има право, независимо от каузата на войната, да има свои военни гробове и паметници на територията на друга страна, като те са неприкосновени, възмущават се те.

Темата, свързана със социалистическите паметници, бе една от коментираните тази година.

На 2 март кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков предложи фигурите от Паметника на Съветската армия просто да бъдат преместени. Идеята си той написа във Фейсбук ден часове след нахлуването на Русия в Украйна - 24 февруари 2022 г.

Отделно на това има и движение, което призовава за премахване на паметника. През май т.г. група политици, граждани и социалисти стартираха инициатива за демонтиране на паметника. Новината съобщи Горан Благоев от "Републиканци за България". Средствата за премахването му се събират в момента.

На идеите за премахване се противопоставят софийските социалисти с последователно изразявана позиция за опазването на МОЧА (Паметника на съветската армия)