Служителите в системата за социално подпомагане заплашват със стачни действия, ако заплатите им не бъдат увеличени. Най-голямо е недоволството на работниците в София и Пловдив, заяви председателят на Синдиката на административните служители към КТ „Подкрепа" Ефтим Боюклиев, цитиран от БНР. Основните искания на служителите са за повишение на заплатите с 200 лева и създаване на Съвет за социално сътрудничество.

„Решихме да не си играем с проценти и да ни моткат. Понеже не е работа наша, ние нито сме ТРЗ, нито счетоводители, казват хората - искаме 200 лева чисто към заплатата. Да си го смятат, както искат. На каквито щат нива - на среден персонал, горен, висш. Искаме, като си вземем картата на банкомата, да видим 200 лева повече", обясни Боюклиев.

Друго, за което настояват социалните работници, е осигуряване на офис-техника.

Президентът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев заяви, че въпреки обещанията, получени от министерството в края на януари, че по проблемите на социалните работници ще се работи, до този момент нищо не е направено. Той уточни, че искат да се направи анализ на причините, породили проблема.
„Искаме да участваме в този процес, за да се разбере какви са резервите, какво може, що може и да се сложи едно окончателно решение", посочи Тренчев. Той уточни, че заплатите са само компонент от проблема.

От своя страна зам.-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова увери, че такъв съвет ще бъде създаден и посочи, че проблемите с ниските заплати са в почти цялата система.