Социалният министър Бисер Петков вижда подобрение в ситуацията в дома за деца с увреждания "Хризантема", за които бяха подадени сигнали за насилие над децата, предаде "24 часа".

Изпълняват се предписанията на Агенция за закрила на детето, информира министърът след посещението си в центровете за социални услуги в града. Значително подобрена е грижата за децата, увери мин. Петков.

Проверяват за насилие дом за деца с увреждания в Габрово

Проверяват за насилие дом за деца с увреждания в Габрово

2 години ръководителят на проекта не е посещавал центъра, за да види ситуацията

Според Бисер Петков няма връзка между смъртния случай на загинало 18-годишно момче от друг център за деца с увреждания в Габрово и качеството на услугите по домовете.

Министърът акцентира, че благодарение на всеотдайните грижи на персонала и лекарите, се поддържа състоянието на тежко болно дете от центъра, който с намира на улица "Хризантема".

Много въпроси пред прокуратурата за дома на ужасите в Габрово

Много въпроси пред прокуратурата за дома на ужасите в Габрово

Прокуратурата очаква данни от МВР

Ниското заплащане на персонала в тази сфера също бе засегнато от мин. Петков. Той напомни, че има предложение догодина да бъдат увеличени разходите за издръжка на 24-часовите социални услуги. Предвидено е те да бъдат увеличени с над 25 %.

Припомняме, почти целият персонал на габровския дом "Хризантема" беше уволнен. Това стана след като в публичното пространство попаднаха записи, на които се вижда насилие над деца с увреждания. По случая е образувана една преписка по четири сигнала.

Зааради случая уволниха председателката на Държавната агенция за закрила на дететo Офелия Кънева.