Министерството на труда и социалната политика настоява за промени в семейния кодекс за осиновяването на деца, съобщи БНТ.

Ще бъде въведен срок, в който, ако родителите не потърсят децата си, настанени в социални домове, ще губят правата си над тях.

В момента в социалните домове у нас живеят 8 563 деца.

Повечето деца имат живи и здрави родители, но те са ги оставили за "временно" отглеждане в домовете. По документи обаче са им родители и така осиновяването е невъзможно.

Идеята е, след изтичане на определен срок, биологичните родители губят правата сии детето да се вписва в регистър за осиновяване. Повечето от експертите смятат, че този срок трябва да бъде 6 месеца.

Специалистите са се сблъсквали със ситуации, в които биологичният родител чака да се появи богат кандидат-осиновител и започва да изнудва и социалните служби, и кандидат родителите.

За да не се извършва подобна търговия , за всяко дете и неговите потребности ще се търси родител.

При случаи, когато биологичният родител посещава детето си в социалния дом, но не може да са справи с постоянното му отглеждане, ще се търси индивидуален подход - или родителят да бъде подпомогнат да си прибере детето, или да се откаже от родителските си права.