Президентската институция ще продължи да играе водеща роля при намиране на решения между България и Република Северна Македония. Това заяви Спас Ташев пред БНТ за посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония.

Според него решенията на КСНС са надграждане и разширяване на инструментариума в българката външна политика спрямо РСМ. Оттук нататък комплексът от въпроси, които предстои да бъдат решавани, са от новите комисии, които ще бъдат създадени, подчерта доц. Ташев.

Той смята, че самите правителства трябва да създадат рамката, по която трябва да работят членовете на Българо-македонската комисия. Дотук буксувахме и намесата на държавните ръководители ще дадем импулс да вървим в някаква посока, очаква доц. Ташев.

Той отбеляза, че с една среща не могат да се решат всички проблеми между двете държави, но дава добри послания. Създава се една атмосфера и пикантните проблеми между двете страни трябва да намерят решение, включително и проблемите за правата на човека, настоя историкът и добави, че с един внимателен анализ ще се намери правилното решение.

Кирил Петков очаква посланик на РСМ скоро у нас

Кирил Петков очаква посланик на РСМ скоро у нас

Премиерът се надява това да се случи до 60 дни

Видимо е, че президентът и премиерът ще бъдат двете фигури, определящи външната политика на страната, убеден е бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев. По думите му много са темите във външнополитически план и няма да бъде само Република Северна Македония.

По думите му има ново отношение между двамата премиери на България и РСМ, като духът на позитивизъм превзема медиите на двете държави. Има позитивизъм и за Керемедичев това е тип гръцкият модел на преговори, които били водени, когато се подписало споразумението в Преспа. "Стратегията на водата - там, където има камък, който запушва течението не се премахва, а се заобикаля в отношенията между България и РСМ", изтъкна бившият зам.-външен министър.

Тя отбеляза, че когато има буксуване между двете държави, е нормално те да бъдат освежавани, но не значи, че ще се прекрачват червените линии. Говорим за добри новини, които ще намалят напрежението, по мнението на Керемедчиев.

Той посочи, че целта за откриване на самолетна линия между София и Скопие за 60 дни е първата крачка и яйцето и кокошката между двете държави. "Със сигурност ще има кой да се вози на тези полети", очаква Милен Керемедчиев.