От "Спаси София" са подали сигнал до институциите с искане за проверка на действията на кмета Йорданка Фандъкова при назначаването на Ивайло Иванов за директор на Столичния инспекторат, съобщиха от неправителствената организация. Според тях Фандъкова е нарушила закона, тъй като е назначила на трудов договор бившия главен секретар на МВР, който беше освободен от поста си заради полицейското насилие при протестите през 2020 г. Според "Спаси София" с назначаването на Иванов за шеф на инспектората без конкурс е нарушен чл. 10 на Закона за държавния служител.

Поискаха оставката на Йорданка Фандъкова и на Ивайло Иванов

Поискаха оставката на Йорданка Фандъкова и на Ивайло Иванов

Методи Лалов и Георги Георгиев внесоха призива си в общината

В отговор на официално запитване за правното основание за назначението, Столична община потвърдила, че то е трудов договор. "Г-жа Фандъкова е назначила освободеният от МВР кадър като обикновен наемен работник, въпреки че той заема висока ръководна позиция в администрацията. Нормативната уредба обаче изисква директорът на Столичния инспекторат да се назначава по процедурата за държавни служители. Затова смятаме, че кметът Фандъкова е нарушила закона и назначаването на г-н Иванов практически е незаконосъобразно",обяснява адв. Христо Копаранов от юридическия екип на "Спаси София".

Фандъкова не каза защо е назначила бившия главсек в инспектората, ГЕРБ искали да подреждат

Фандъкова не каза защо е назначила бившия главсек в инспектората, ГЕРБ искали да подреждат

Задкулисното назначение затвърждавало впечатлението, че София няма кмет

От неправителствената организация заявяват, че чл. 10 от Закона за държавния служител ясно казва, че "постъпването на държавна служба в съответната администрация задължително се предхожда от конкурс и чрез конкуренция, основана на професионални качества".

Общинският съветник Борис Бонев е категоричен, че нарушавайки закона, Фандъкова е спестила на Ивайло Иванов явяването на публичен конкурс в който да се докаже, че той има необходимите професионални качества и подготовка за отговорната административна длъжност.