Спаси София стартира инициатива за запазване на оригиналната функция на Централните хали. Според тях, те могат да бъда успешен търговски комплекс за малки и средни локални производители и предприемачи. В също време биха могли да съхранят традиционния дух на Стара София. Според активистите за постигането на тази визия, на първо място е необходимо да се създаде екосистема от български производители, които да бъдат сърцевината на новия бизнес модел.

В позицията си, независимият общински съветник Борис Бонев заявява, че до момента няма и официална позиция от управляващите от ГЕРБ/Патриоти, нито от опозицията в лицето на Демократична България и БСП, за това дали ще предприемат някакви действия. Поради липса на инвестиции в сградата, ангажираност от собственика и от общината, както и тотална липса на реклама и стратегия за развитие, от години сме свидетели, че сградата не успява да разгърне максималния си потенциал.

Бонев настоява Фандъкова да си каже позицията за Халите

Бонев настоява Фандъкова да си каже позицията за Халите

Aктивисти настояват политическите групи в СОС да излязат с ясна позиция

От Спаси София припомнят, че Централни хали са част от градското културно наследство на столицата през последните повече от 110 години. Единственият по рода си закрит пазар на София впечатлява със своята внушителната постройка в неовизантийски стил, авангардната за времето си чугунена носеща конструкция, и разкритите руини от антична Сердика в сутерена. Уникалността на обекта се допълва и от локацията му в сърцето на историческия център на столицата.