В Белград бе подписано междуправителствено споразумение между България и Сърбия за обмен и взаимна защита на класифицираната информация в областта на отбраната.

Сръбска военна делегация ще посети страната ни за обмяна на опит в защитата на класифицираната информация и законите за защита на личните данни, съобщи БНР.

Споразумението бе подписано от председателя на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова и държавният секретар на Министерството на отбраната на Сърбия Душан Спасоевич.

Споразумението бе договорено през 2006 г. и одобрено от българското правителство през 2007 г., но едва през тази година то бе подписано.

Цвета Маркова заяви, че основната характеристика на това споразумение е, че регламентира двустранната обмяна и защита на класифицирана информация във военната сфера между двете ведомства.

Това, според нея, дава възможност за участие в съвместни учения и задълбочаването на отношенията между България и Сърбия във военната област.

Цвета Маркова отправи покана към Душан Спасоевич и сръбското военно ведомство за среща и обмяна на опит. Те ще имат за цел да представят българската нормативна база в областта „Защита на класифицираната информация", както и законите за защита на личните данни в двете съседни балкански страни.