Столичната община не е направила нищо за да приведе в действие приетата още през юни от СОС Наредба за асистент за независим живот, осигурява възможност на хората с двигателни увреждания да живеят пълноценно съобщиха за news.bg от организацията Център за независим живот.

След като общинският съвет е гласувал документа, кметската администрация не е престъпила към изпълнението му. Социалните служби в отделните столични райони дори не знаят за съществуването на наредбата и се налага Центърът за независим живот да ги информира.

Днес група столичани в инвалидни колички се опитаха да разговарят с кмета Бойко Борисов, на заседанието на Столичния общински съвет. Огорчени, те споделиха, че след дълги часове чакане пред заседателната зала, Борисов е профучал край тях и не е пожелал да ги изслуша.

Заради невъзможността да се придвижат с претъпкания градски транспорт повечето изминават километри пеша. В групата има човек, който е изминал с количката си пътя от Княжево до сградата на общината.

Ако наредбата бъде приложена, всеки хората с двигателни проблеми ще може да излиза от дома си и да ходи на работа, без да ангажира с това член от семейството.

Идеята на документа е различна от правителствената програма за социален асистент, при която един социален работник е ангажиран с няколко души и може да отдели на всеки от тях не повече от 2-3 часа на ден.

Текстът, приет от общинските съветници, позволява на инвалидите лично да се дотоварят с асистента за толкова часове, колкото са необходими, като се изработва график по взаимно споразумение.

Асистентът сключва договор с общината, която поема разноските по възнаграждението му - СОС е гласувал необходимите средства за тази дейност.

Кметската администрация бави прилагането на наредбата с аргумента, че скоро ще бъде назначен заместник-кмет по социалната дейност, който също с двигателни увреждания.

„Това че някой е в инвалидна количка не означава, че знае как да реши проблемите ни.", коментира Ваня Пандиева - координатор в организацията Център за независим живот.

Според нуждаещите се от асистент не е обходимо заместник-кметът да има същия проблем, за да реши въпроса, нито е логично да се чака назначаването на поста човек в инвалидна количка, за да се приведе в действие наредбата.

„Искам да работя, с висше образование съм. Не искам лукс, търся нормалните си права." - сподели Ваня Пандиева.