Стопанската академия прие тази нощ 12 деца и 8 жени, които са първите приети украински бежанци. Проф. Марина Божинова, която е ректор на академията, обясни, че не може сама да се справи с финансова ситуация, съобщи БНР. Тя отправи апел за помощ. Нужни са всякакви материали и консумативи, както и финансова помощ.

Легени, козметики, нямаме нито кани за топла вода чай да си направят, диспенсър за вода, изобщо нищо нямаме и всичко е за наша сметка, за сега. Малко грижа, защото ние очакваме 300 човека. Абсурд е да се оправим, поясни тя.

Стопанската академия в Свищов отправя апел към държавата, Българския червен кръст и бизнеса да помогнат на университета, който отвори общежитията си за настаняване на украински бежанци.

Снимка 566181

Източник: БГНЕС

Същевременно от този петък морската гара ще е мястото, където ще се събират, съхраняват и разпределят хуманитарните помощи за потърсилите закрила украинци в Бургаска област, съобщи БГНЕС.

В сградата ще има представителство на Държавната агенция по бежанците, както и на областната служба по заетостта за предлагане на възможности за работа, така и представители на РУО, които ще разясняват как украинските деца бежанци могат да тръгнат на училище.