На повече от 300 сигнала за проблеми след силния вятър в София са реагирали екипи на дирекцията "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община до 08,00 часа тази сутрин.

Това съобщиха от дирекцията пред БНР.

Няма пострадали хора, но има материални щети, предимно по автомобили. Сигналите са били предимно за паднали дървета, счупени билбордове, пътни знаци и кофи за боклук по улиците на София.

Най-засегнат е район "Витоша", където беше спрян и токът. Аварийно прекъсване на електрозахранването има във "Враждебна", "Бояна", "Княжево", "Манастирски ливади", "Киноцернтъра", "Владая", "Горни Лозен", "Долни Лозен" и "Враня", където екипи на ЧЕЗ работят за възстановяване на електрозахранването.

Засегнати от вятъра са още кварталите "Бояна" и "Драгалевци".

Частично са засегнати все още и "Изток", "Изгрев", "Искър" и "Дружба", където също има паднали дървета.

Аварийните екипи са отстранили над 20 паднали дървета. Повече от 18 са сигналите за паднали ламарини от покриви, а 17 обаждания е имало за съборени пътни знаци. Получени са над 35 сигнала за предмети по пътните плана.

От Столична община напомнят на гражданите да проверят за незакрепени предмети по терасите на жилищата си, а строителите - да обезопасят скелетата и оградите на обектите, а търговските фирми рекламно-информационните елементи.

Междувременно от областната администрация на Враца съобщиха, че силният вятър, който на места е достигал скорост от 97 километра в час, е нанесъл щети по сгради и съоръжения в областния град. Щетите се отстраняват от екипи на пожарната. Има сигнали за паднали дървета и ламарини от сгради. На места има спиране на електрозахранването.