Болница "Лозенец" е замесена в криминална схема за незаконни трансплантации на чужди граждани. И не само - избран пациент у нас е получил предимство пред други трима след нареждане "отгоре". Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров в ефира на Нова телевизия, съобщи Нова телевизия.

Наричат тази проверка "проверка на откраднатите надежди". Темата коментира и д-р Сибила Маринова - началник на отделението по реанимация в областната болница във Велико Търново и координатор по донорството.

"Това е едно огромно петно върху донорството и трансплантациите в България. При всички случаи ще се отрази негативно. Надявам се да не загубим напълно доверието на хората", посочи тя.

Според нея доверието в системата може да се върне с показване на това, че донорството спасява човешки животи. Трябвало да се каже и истината.

"Кой трябва да бъде наказан, ще преценят компетентните органи", каза д-р Маринова.

Тя беше категорична, че никой не ѝ се е обаждал или предлагал да извърши действия, в разрез с нормите.

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Бивш мениджър в болница "Лозенец" знае за 5 трансплантации без роднинска връзка

Агенцията по трансплантации е уведомявана в последния момент

"До този момент не бях чувала, че се случват такива неща. От пет години обяснявам, че българският закон е така направен, за да няма злоупотреби", допълни координаторът.

Над 1 000 са българите, които чакат за трансплантация у нас. На този фон от началото на годината донорските ситуации са едва седем.

Припомняме, на 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

Пациентските организации "Заедно с теб" остро осъдиха незаконните трансплантации.

Назначиха ново ръководство на болница "Лозенец"

Назначиха ново ръководство на болница "Лозенец"

Д-р Радосвет Горнев става шеф на лечебното заведение

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиниката по обща и коремна хирургия към МБАЛ "Лозенец", ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрацията на новото ръководство на здравното заведение. Съдът призна молбата за основателна и разпореди вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Вчера стана ясно, че донорите за незаконните трансплантации са с фалшиви имена.