От Строителната камара вече са на терен в Хитрино и обследват 70 къщи. Оказва се, че част от постройките не са отговаряли на изискванията и преди трагедията, затова ще бъдат конструктивно укрепени, каза изпълнителният директор на Строителната камара Иван Бойков пред БНР.

Изпращат психолози да работят и с учителите в Хитрино

Изпращат психолози да работят и с учителите в Хитрино

Кунева призова учителите да насочват децата към мобилната група

На място ще бъде построен и склад за съхраняване на дарените материали. Те ще се ползват както от строителите, така и от пострадалите хора.

Представители на строителните фирми в момента разчистват терените.

Камарата планира безвъзмездно да изгради засега 11 от напълно разрушените близо 30 къщи. Дейността е на стойност 1 милион лева, но даренията от фирмите растат, отбеляза Бойков.

Преместиха цистерните от Хитрино в Русе

Преместиха цистерните от Хитрино в Русе

Транспортирането е продължило 4 дни

На 20 януари архитектите ще представят идейни проекти за 11-те къщи и ще се срещнат със собствениците.

На 6 февруари се очаква вече да има одобрени проекти и да се направи втора среща - на строителите със собствениците, и така да стартира практическото изграждане.

Къщите няма да бъдат на старите си места, защото има изисквания на новия Закон за устройство на територията относно спазване на отстояния. Въпреки това ще се спазят границите на имотите.

Заради това преместване, на срещата са поканени и представители на EVN и ВиК.

Разпределят почти 2 млн. лева дарения за Хитрино

Разпределят почти 2 млн. лева дарения за Хитрино

Христо Григоров изтъкна, че никога не е имало такава активност

По-нататък, когато има дарители, ще бъдат изготвени проекти за всички разрушени къщи. "Имаме готовност да продължим", заяви Бойков и припомни, че това е вече пето бедствие, в което Строителната камара участва с безвъзмездна дейност.