1 967 495 лв. са набраните средства от дарителската кампания на БЧК в помощ на пострадалите в Хитрино. Данните са за периода 12-28 декември. От тях 1 029 764 лв. са събрани от есемеси, а 937 730 лв. са дарени по банков път и онлайн.

Две години държавата ще помага на Хитрино

Две години държавата ще помага на Хитрино

На 14 декември са преведени пари на община Хитрино

В сградата на Българския червен кръст в София се провежда първото заседание на Обществения съвет за управление на набраните средства от благотворителната кампания за хората в Хитрино.

Председателят на БЧК Христо Григоров изтъкна, че никога не е имало такава активност и не са събирани толкова средства за такъв кратък период.

Българският народ е милостив и може да се обединява, когато става въпрос за бедствие, смята Григоров.

Член на Обществения съвет е и кметът на Хитрино Нуридин Исмаил. По думите му, хората показали, че няма значение религията, регионът, политическата сила, а е важно да помогнат. Кметът се трогна и от факта, че възрастни хора от старчески дом във Велико Търново отделили 111 лв. и ги дарили за хората в Хитрино.

10 екипа са направили оглед на 157 къщи в пострадалото село. 9 къщи са напълно унищожени, 11 са за събаряне, а 67 - за частичен или основен ремонт.

160 000 лв. са нужни за изхранване на населението и доброволците. Общественият съвет прие с гласуване превеждането на средствата по сметката на общината и ще бъде обявена обществена поръчка.

Григоров обяви, че тази сутрин голям корпоративен дарител е помогнал със 100 000 лв.

Съпредседатели на Обществения съвет са председателят на БЧК Христо Григоров и омбудсманът Мая Манолова. Сред членовете са представители на БЧК-Шумен, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", НАП, журналисти и други.

Омбудсманът Мая Манолова подчерта, че в момента, в който има готови разчети за индивидуалните нужди на всяко от пострадалите семейства в Хитрино, Общественият съвет трябва да се произнесе. Тя предложи да не закупуват електроуреди, мебели и други вещи, а да предоставят финансовата подкрепа, като по средни цени се прецени какво е нужно на домакинството.