За подновяване на учебните занятия в най-кратък срок и за гъвкави мерки за присъственото обучение се настоява в позиция на ръководството на Национално представителство на студентските съвети (НПСС), изпратена на министрите на образованието и науката - Николай Денков, и на здравеопазването - Асена Сербезова.

"Днес висшето образование е изправено пред огромно предизвикателство, свързано с пандемията, предизвикана от разпространението на Covid-19. Близо две години системата на висшето образованието се намира в безпрецедентна обстановка, което е изключително обезпокоително за студентите на Република България. От 21 октомври 2021 г. онлайн обучението отново е алтернативен вариант за преподаватели и студенти в тази извънредна обстановка, но трябва да се отбележи, че това оказва негативен ефект върху качеството на образователния процес", се казва в позицията. От НПСС заявяват, че подхождат с разбиране към въвеждането на противоепидемични мерки и че ограничаването и разпространението на заразата е основен приоритет, но според тях образователният процес в страната за пореден път страда от преминаването в дистанционна форма на обучение и невъзможността на студентите да проведат своите учебни занятия и практики, които са съществена част от тяхното следване.

Ръководството на НПСС провело поредица от срещи и всички 51 висши учебни заведения в страната се обединили в искането за присъствена форма на обучение.

Студентските съвети настояват в университетите да се учи присъствено

Студентските съвети настояват в университетите да се учи присъствено

Това може да стане със сертификати и тестове за коронавирус

Ето и конкретните искания, отправени от НПСС:

  1. Настояваме учебните занятия да бъдат възобновени в най-кратък срок, като бъдат въведени гъвкави мерки за присъствени форми на обучение. Сегашните изисквания за 100 % ,, Зелен сертификат" са неизпълними в голям брой висши училища.
  2. Настояваме от 1 март при намаляване на броят на случаите зеленият сертификат да отпадне.
  3. Настояваме да се предостави възможност на студенти, докторанти, курсанти и специализанти да правят безплатни антигенни тестове, които да бъдат закупени от страна на държавата.
  4. Настояваме държавата да предвиди допълнителни средства към университетите за оборудване на зали / интерактивни дъски, камери и звукоозвучаване/ за провеждането на хибридна форма на обучение.
  5. Настояваме всяко висше училище да разполага с пунктове за тестване с антигенен и PCR тест.
Близо 60% от учениците са се върнали отново в класните стаи

Близо 60% от учениците са се върнали отново в класните стаи

Ваксинираните гимназисти са 8,88%