Няма да се създава самостоятелна структура в Министерството на земеделието и храните, която да контролира безопасността на хранителните продукти, това остава задължение на регионалните ветеринарно-медицински служби.

Това заяви във Варна заместник-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова.

Масираните проверки в месо- и млекопреработвателните предприятия, които се извършват в момента, целят да установят дали произведените продукти съответстват на предварителната техническа спецификация, в съдържаща описание на веществата, които се влагат в храните.

Етикетите на храните според европейските изисквания трябва да се посочат всички съдържащи се в тях съставки." - уточни Светла Бъчварова, цитирана от радио Варна.

В Дания, например, сиренето "Фета" е със 70 процента растителни масла, но това е посочено на етикета.

Според Светла Бъчварова палмовото и другите растителни масла са безопасни, а проблемите при кашкавалите и сирената са свързани основно със сроковете на зреене.