Постигнахме консенсус и всички се обединихме за плътно спазване на противоепидемичните мерки. За нас най-важно е здравето на хората, от които зависи икономиката. Това обяви икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг след среща с хранителните и нехранителните магазини във връзка с предстоящите празници и спазването на противоепидемичните мерки, които бяха удължени до 31 януари.

Добрата новина за министерството е, че сектор търговия с изключение на моловете продължава да работи. Именно за това трябвало да бъдат проведени две срещи с търговските вериги в България.

Хранителните и нехранителните вериги са гарантирали, че ще продължат да спазват мерките, като дори голяма част от тях са реорганизирали своята дейност. Някои вериги са удължили своята работа в рамките на деня, назначили са повече охрана, пропускателният режим ще бъде на високо ниво, обясни министър Борисов.В работата по сигнали за нередности в търговите вериги ще участват смесени екипи - представители на КЗП, РЗИ, МВР и инспектори от БАБХ.

Лъчезар Борисов: „Зелените коридори“ трябва да ги има

Лъчезар Борисов: „Зелените коридори“ трябва да ги има

Хранителните фирми не могат от днес за утре да изфабрикуват допълнително хора

Прави се план-график, с който на главния секретар на МВР да бъде предоставена информация за всички търговски вериги и техните места. Ангажиментите вече са поети в рамките на възможностите, увери икономическият министър.

Ако търговските вериги имат недостиг на работни кадри, светкавично ще им бъдат осигурени хора през бюрата на труда. Властта поема ангажимента да бъде строга по изпълнение на мерките. Санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките, категоричен бе Лъчезар Борисов.

Търговският бранш поискали и бърза писта на ваксиниране на хората, които работят в магазините.

Доц. Ангел Кунчев обясни, че за него има три институции, които приели много на сериозно мерките - хотелите, училищата и големите вериги. "От другата страна има други заведения, които 24 часа след мерките намериха начин да организират партита, да заключват вратите и да не пускат полицията, да измислят пароли, с които да се влиза - българинът е цар в това отношение", смята здравният инспектор.

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Ресторантьорите не виждат светлина в тунела на мерките

Случило се това, което очаквал браншът - поредното неспазено обещание

По думите му мерките в магазините се контролират стриктно. Здравните власти могат да бъдат полезни в два аспекта - с удължено работно време и с екипи от четири държавни служби, както и представители на БАБХ. Каквото и да направим, каквото и да измислим, ако хората не се пазят, мерките няма да бъдат адекватни, каза Кунчев и призова гражданите да изкарат едни спокойни празници.

Той се надява с досегашните мерки да се запази крехката тенденция за спад при заразяването. Ако искаме да запазим тенденцията, трябва да продължим с мерките до края на януари и след това дай боже да можем да ги либерализираме, надява се здравният инспектор.

"Ето днес доказахме, че заедно със здравните власти и бизнеса можем да седнем на една маса, да се разберем и да запазим здравето на хората, а и на самия бизнес", подчерта икономическият министър.

Председателят на Сдружение "Модерна търговия" Йордан Матеев подкрепя по-строгите мерки и увери, че ще бъдат спазвани. Мерките се спазват и в момента, увеличава се работното време на търговските вериги, за да се позволи на хората да пазаруват по-дълго време и да се спре голямото струпване, обясни Матеев.

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Удължават мерките до 31 януари 2021 г.

Следващото преразглеждане на мерките Ангелов предлага да бъде на 21 януари 2021 г.

Той се опасява от въвеждането на дисциплина вътре в самите магазини. Не е възможно всеки клиент в магазина да бъде охраняван от отделен охранител. Няма как - ако потребителите не желаят да спазват мерките, самите магазини не могат да ги спрат, призна Матеев и настоя за подкрепа за по-голямо дисциплиниране вътре в самите търговски обекти. Това можело да стане с активна комуникационна кампания. Матеев призова хората да спазват всички мерки в магазините.

Да се изтърпи още малко, докато започне ваксинирането и се стигне до мащаба, в който можем да си позволим отпускане, настоя Матеев.

Магазините ще имат подкрепа от страната на държавата. Това, което би помогнало, е по-силното полицейско присъствие за хората, които да изчакват своя ред. Има нарушения от страна на определени търговци и търговските вериги настояват, че този, който нарушава правилата, трябва да поеме своята отговорност.