Обстановката в страната продължава да е усложнена.

Бедствено положение остава в сила за областите Хасково, Кърджали, община Костинброд и община Антон, Софийска област, община Сливо поле, Русенско и община Велинград.

В Шумен, Поморие и Ахелой бедственото положение е отменено.

Тежко е положението в Хасково, Кърджали, Русе, Разград, Силистра, Шумен и София, съобщават от пресцентъра на МВР. Температурите са в интервал от -25° до -3°.

Мъж изчезна от кей в Бургас
Още...

Сняг вали в Пловдив, Кърджали и в районите на Малко Търново, Босна, Царево, Обзор, Самоков и Боровец. Снегонавяване има в областите Силистра, Русе и Разград.

Продължава провеждането на операции за ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково, където обстановката допълнително се усложни от падналите обилни снеговалежи и навявания от силен вятър. Все още се издирват двамата изчезнали след наводнението.

Служители на МВР продължават провеждането на операции по отводняване на обекти в Харманли, с. Бисер и Свиленград. И днес ще се отводняват жилищни и обществени сгради и ще започне изсушаване на помещенията с апарати за изсушаване.

Очаква се поетапно да пристига помощ чрез Механизма на ЕС за Гражданска защита. От Италия - 20 зимни палатки; От Унгария - 100 000 чувала за пясък ; от Белгия - 80 000 чувала за пясък и 2000 кв. м. ГЕО текстил за диги и от Румъния - 80 000 чувала за пясък.

Във взаимодействие със структури на АПИ и общините Хасково, Харманли и Свиленград е осигурен достъп до откъснати населени места за извозване на болни и доставяне на продукти от първа необходимост.

Изтеглени са общо 47 закъсали транспортни средства в областите Русе, Силистра, Добрич, Ямбол и Монтана. Заради ограниченията в движението на тежкотоварни автомобили с взаимодействие с БЧК и общините Благоевград, Симитли и Петрич са осигурени храна и топли напитки за водачите.

В Поморие и Ахелой са предприети мерки за усилване на вълноломите и недопускане на наводнения. Поради покачване нивото на река Ахелой и създаване на опасност за заливане на пътя Бургас - Несебър и къмпинг „Ахелой" временно се огранича изпускането на яз. Ахелой.

Екипи на МВР евакуира трима работници от сграда на Черноморски солници - Бургас, поради заливане от морето на пътя между сградата на солниците и главен път за гр. Бургас. Извозени до лечебните заведения са 36 болни на хемодиализа в областите Русе, Добрич, Шумен и Разград.

Временно се спира движението през Прохода на Републиката в двете посоки. Причината за ограничението е ПТП. Въведено са ограничения в област Бургас - на Път ІІІ-907 Босна-Визица и Път ІІІ-9901 Царево-Ахтопол-Резово товарните МПС да се движат с вериги .

От екипите на МВР е оказана помощ с високопроходима техника на три родилки от с. Богданци, общ. Тутракан, с. Черногор, общ. Главиница обл. Силистра и с. Саранци, общ. Горна Малина, област София. Във взаимодействие с екипи от планинска спасителна служба при БЧК, с моторна шейна са евакуирани двама възрастни жители от с. Ямна, община Етрополе.

В 41 населени места на територията на области София - Самоков, Своге, и Костинброд, Смолян - Баните, Рудозем и Девин, Кърджали - Джебел, Момчилград и Крумовград, Пазарджик - Велинград, е затруднен достъпът за доставка на хранителни продукти, медикаменти и други стоки от първа необходимост.

Служителите на МВР съвместно с местната власт продължават спасителните операции за осигуряване на достъпа до населените места и снабдяването на жителите им с продукти от първа необходимост.

Без електрозахранване продължават да са 68 населени места в областите София, Добрич, Смолян, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, а други 52 са с нарушено водоснабдяване.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално, допълват от МВР. Продължават да преливат общо 6 от тях - яз. Ивайловград, яз. Студен кладенец, яз. Боровица, яз. Камчия, яз. Ясна поляна и яз. Йовковци.

Дадени са предварителни указания за понижаване на водните нива в язовирите и достигане на предписаните ограничителни режими в завиряванията им
През изминалия ден нивото на река Тунджа при Елхово беше завишено и достигна 3 м, при критично 3, 40 м.

По реката има ледоход, температурата е около -15 градуса и очакванията са за по-голямо замръзване, което би довело до заприщване и разлив.

През ГКПП - Дунав мост се пропускат всички МПС, с изключение на товарните над 10т.
Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Магистралите „Тракия", „Хемус", „Марица" и „Люлин" са заснежени.

Отпадна забраната за движение на превозни средства над 10 т в участъци от магистрали в областите:
- АМ ,,Тракия", на територията на област Бургас;
- АМ ,,Хемус", на територията на област Шумен.

Отпадна забраната за движение на превозни средства над 10 т в участъци от републиканските пътища:
- пътя Русе - Варна на територията на областите Русе, Разград и Шумен;
- пътя Шумен - Търговище на територията на област Шумен;
- пътя Русе - В. Търново на територията на област Русе;
- пътя София - Карлово - Бургас на територията на област Бургас

Остава забраната за движение на МПС с тегло на 10 т. по останалите републикански пътища в областите: Русе, Бургас, Шумен, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Хасково.