Обстановката по цялото Южно черноморие е изключително напрегната. Петметрови вълни заливат всичко по пътя си, съобщава БНТ.

Тежка е обстановката в Поморие, Царево, Созопол и Лозенец.

Огромни вълни над 10 бала заливат пристанище Царево. Пострадали са сгради и съоръжения, които са близко до морето. В самото пристанище на Царево са влезли големи приливни вълни и има доста изпочупени лодки.

Поетапно отварят пътищата за движение на камиони
Още...

Kметът на Царево Георги Лапчев съобщи, че няма обявено бедствено положение в общината. По думите му, за да има обявено такова трябва да има застрашен живот и общината да не е в състояние да отреагира и да има нужда от допълнителна техника и жива сила.

"Оставаме на положение в готовност, няма да обявяваме бедствено положение като в случай, че стане по-страшно ще прибегнем и към тази форма", посочи Лапчев, цитиран от burgas24.

Под вода са двете ваканционни селища Арапя и Оазис, до Царево. Огромни вълни заляха и брега в Созопол. Към момента ситуацията е много тежка и в градовете Поморие и Ахелой.

В Поморие огромни вълни заливат и трите рибарски пристанища на града. Разрушена е стена край брега и са наводнени улиците "Морска" и "Чайка", пътят за Военния санаториум, залят е бул."Яворов". Наводнени са една къща, дворни места на къщи, хотелите "Сънсет Резорт" и "Ахелой Палас" и дворът на почивна станция. Потънали са три лодки и е разбита една яхта. Няма жертви и бедстващи.

Кметът на Поморие Иван Алексиев свика веднага кризисния щаб, разпореди спешни мерки - уговорил е два безплатни трактора със стрели, които да могат да изтеглят лодките на рибарите, за да може да се спаси поминъка им.

Поради покачване на нивото на р.Ахелой са предприети мерки за временно ограничаване изпускането на яз.Ахелой.

Силен вятър и имаше и в Ахтопол. Вълни заляха кея на града. Срутени са стените на старата хидрологична станция, която се намира в морето. Няколко рибарски лодки са отнесени от морето, дори и тези които са били качени върху хелингите, и на тротоара. Самият хелинг също е счупен. Вълните са достигнали над вълнолома, което е направило невъзможно преминаването от там.

Подобно е положението на всички крайбрежни крадчета на юг от Бургас. В Созопол има тежки поражения на плажа, отнесени са плажни заведения. Вълни над 6 бала заливат и крайбрежието в града. Отнесени и разбити съоръжения има от цялата плажна ивица на Харманите.

Наводнени са хотели в Обзор и в къмпинг Оазис.

По-рано днес заради силно вълнение морето край Бургас заля пътя към „Черноморски солници".

Минусовите температури и силния вятър не само затвориха пристанище Бургас за маневри на плавателни съдове, но и вледениха стария вълнолом и територията на Яхт клуба в пристанището.

Влошената обстановка в страната от няколко дни затруднява дейността на порта, но пристанището продължава да работи при зимни условия.