Koд „оранжев" е обявен в 12 области на страната заради очаквани много ниски температури. Областите, в които се очаква изключително студено време, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Шумен, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

Код „оранжев" означава, че времето е опасно. „Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви".

За останалите 16 области от Южна България е в сила по-ниската степен - жълт код. По тези места времето е потенциално опасно. „Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете, уточняват от НИМХ.

Днес ще бъде предимно облачно, на места в низините преди обяд мъгливо. На отделни места ще има слаби превалявания от сняг. Разкъсвания на облачността ще има след обяд над Източна България. Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Максимални температури в Северна България между минус 13° и минус 9°, в Южна и по Черноморието между минус 7° и минус 2°, в София около минус 5°.

В планините ще бъде предимно облачно с по-значителни намаления на облачността над Родопите и Източна Стара планина.

На места ще прехвърча сняг. Ще духа умерен до силен югоизточен, по най-високите части югозападен, вятър. Максимална температура на 1200 метра около минус 5°, на 2000 метра около минус 11°. В планините снежната покривка е много дебела и ПСС предупреждава, че тя е нестабилна, навята на преспи и има много голяма лавинна опасност.

В събота облачността ще е предимно значителна. На отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен източен вятър. Минимални температури между минус 17 и минус 12, максимални между минус 8 и минус 3°.

В неделя и понеделник ще е облачно, ще вали сняг. Температурите ще се повишат чувствително и минималните ще са предимно между минус 10 и минус 5, а максималните между минус 7 и минус 2°. Във вторник валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и намалее.

В сряда ще има променлива облачност, без съществени валежи. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса, максималните ще са между минус 3 и 2°.

В четвъртък вятърът ще смени посоката си и ще стане северозападен, ще се заоблачи и отново ще има валежи, предимно от сняг.