"Става дума за ново общество, не знаем още за всички предизвикателствата. Знаем само за някои процеси и тенденции, но не познаваме добре обществените и бизнес опасности от новата дигитална епоха". Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на откриването на конференцията "Европа-начело на дигиталната трансформация: Българското председателство на Съвета на ЕС 2018г." , организирана от Американската търговска камара у нас.

Няма място за битка между институциите, отсече Томислав Дончев

Няма място за битка между институциите, отсече Томислав Дончев

Оставката на Добрев била силен морален жест

Дончев подчерта, че не е реално да гоним новите предизвикателства като Индустрия 4.0, с администрация 3.0 и образование 2.0. Той попита и какво ще правим с дигитално маргинализираните хора. "Не се прави дигитална икономика с аналогови политици", добави той.

Лиляна Павлова - министър по европредседателството очерта три приоритета в областта на дигиталните трансформации по време на Председателството ни. Свързаността е един от тях. Павлова припомни, че сме една от страните с най- бърз интернет. Тази свързаност трябва да е отворена и за Западните Балкани. Ще се работи за падане на роуминг таксите в региона. Като втори приоритет, тя очерта изграждането на общ дигитален пазар и стратегия за киберсигурност. Икономика базирана на поток на данни е трети приоритет. Като по- широк приоритет Павлова обяви общоевропейския план за действие на електронното управление.

Правителството създава борд за председателството ни на Съвета на ЕС

Правителството създава борд за председателството ни на Съвета на ЕС

Бордът ще дава указания за преговори и възможност за проследяване на процесите

Мария Габриел - еврокомисар по дигитална икономика във видеообръщение заяви, че трябва да има свързаност между страните в ЕС . Растящата дигитална икономика изисква Европа да има на територията си един от суперкомпютрите. Тя акцентира върху необходимостта от вземане на мерки за киберсигурност.