Майстор готвачи подписаха кодекс на честта. С него те гарантират, че храната, която предлагат на клиентите е с доказан произход и качество.
Основният проблем, според тях е, че в България липсва адекватна контролираща система за качество на предлаганите продукти.
Още през 2006 ЕК призовава страната ни да създаде Национална агенция за контрол на храните, която да обединява всички контролиращи органи. Ако това не се случи, страната ни е заплашена от поредната глоба от Брюксел, този път в размер на 60 млн. евро.
Според готвачите нужен е стриктен контрол върху качеството на продуктите, включително и за съдържание на ГМО, както и на адекватни санкции при нарушаване изискванията за етикетиране.
Българското законодателство трябва да бъде синхронизирано с европейското, но има едно "но", посочи Ради Стамболов, шеф-сладкар в хотел „Шератон". Той е категоричен, че е необходим строг контрол.
"Все още не е ясно кой ще контролира качеството на храните", допълни той.
Българските кулинари смятат, че Агенцията по храните трябва да е под шапката на МС. Все пак готвачите не са съвсем срещу науката, според тях изследванията на ГМО трябва да става само в лаборатории и закрити пространства.
Искаме пълна гаранция, че храните, които предлагаме ще бъдат напълно безопасни, настоя и Таня Правчанова, шеф-готвач на Гранд хотел Radisson SAS.
Според нея вместо развитието на ГМО, страната ни трябва да насочи усилията си към развитието на биопродуктите. Правчанова посочи проблемите пред дребните производители на биопродукти.
Майстор готвачите не могат да купуват стока от тях, ако няма сертификат за качество. Такъв се дава след лабораторни изследвания. Сумата за такова изследване, обаче е непосилна за дребните производители, смята тя.
Готвачите посочиха, че е много важно с какво се храним. 30-40% от общото ни здравословно състояние се влияе от това с какво се храним.
don
на 12.02.2010 в 08:02:07 #18ГМО е безсмислица -в БГ си имаме прекрасни семена и нямаме нужда от никакви правени в епруветки с цел устойчивост на студ примерно. Хапнете американски домат преди да коментирате извращенията на една химическа компания, която се опитва да завземе ЦЕЛИЯ пазар на семена в света.
Pravda
на 08.02.2010 в 08:26:58 #17какво пренаселване - за България това не важи - ходили ли сте на гробище скоро да видите как поголомно умира народа -дали от здр.реформа или защото НИКОЙ НЕ ТИ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ и т.н.
velikiat
на 07.02.2010 в 21:36:21 #16де го чукаш де се спука Не за пръв път ще лобирам за генномодифицираното земеделие, ако може така да го наречем, пише в авторска статия Светослав Божилов, в списание „Мениджър” от януари тази година. Светослав Божилов е бил член на УК на Фондация „Отворено общество”, както и е съосновател и и акционер на СИБанк. Докато човекът на СИБанк лобира яростно за генномодифицираното земеделие, Тодор Славов от Екоорганизация „За земята” пред сайта vsekiden.com твърди, че екоминистерството от правителството на Бойко Борисов, приятел на Цветелина Бориславова, знакова фигура в СИБанк, манипулира българската общественост за генномодифицираните храни. „Когато МОСВ беше получило писмо от ЕК и ние поискахме да го видим, те ни отказаха под претекст, че това е официална кореспонденция. Това ни накара ние да пуснем писмо до комисията и те ни върнаха отговор. От него стана ясно, че наказателната процедура срещу България е не за друго, а за недостатъчен контрол върху разпространение на ГМО. От министерството обаче се възползваха от писмото да прокарат някакви промени в закона, които изобщо ЕК не иска от нас. По всяка вероятност става въпрос за нечии интереси. Зам.-министърката Евдокия Манева още отдавна е активна що се отнася до ГМО. До колкото знам, корпорацията, собственик на модифицирани гени, “Монсанто” й е платила една обиколка на САЩ. Очевидно се използва писмото от ЕК, за да правят манипулации...Комисията ни прави забележка за контролните условия, защото експерти са били засекли незаконно използвано ГМО на територията на нашата страна. Случаят беше на територията на Варна, там бяха засечени генно-модифицирани семена, които не се знаеше откъде идват....
alterin
на 07.02.2010 в 21:21:15 #15Критик | 07.02.2010 20:29 Това с необходимостта за изхранване на населението в бъдеще е пълна глупост. Липсата на храна (и други ресурси) е необходимо ограничение за безконтролното размножаване. Не се притеснвяй, до 50 години, ако населението продължава да нараства със същия темп, ще има активни мероприятия за намаляване на населението.
Хирам
на 07.02.2010 в 20:25:58 #14Тука се пишат безотговорни глупости от хора дето си нямат понятие от земеделие и от реален живот. Аз лично след като се борих три години с различни плевели с помощта на Раундъп се отказах по няколко причини - 1 твърде е скъпо за големи площи, 2. раундъп не се бори с диват акъпина, т.нар в Троянския балкан "шипки". При третиране с този препарат листата пожълтяват и окапват, но растението остава живо и след две седмици вече е сало нови стъбла, зелени, жилави и бодливи, Не се влияе от този препарат в НИКАКВИ концентрации и копривата, "дебелата мара" и др. бурени, при които загива надземната част, но корените остават и след 5-6 седмици вече са застигнали доматите и фасула по височина и сила, когато вече не може да се пръска с този препарат, защото загиват самите домати. не став аи да сипръскаш поляната, защото тревата спира да расте и то за 2-3 години, а започват да растат някакви странни бурени с много дебели корени, които местните се чудят какви са - ха ха, не били виждали такова! 3. този препарат е изключително вреден за градините с дървета, например орехите дават слаба реколта, когато наблизо се пръска с Раундъп. Не знам какъв е ефекта за посеви с царевица, пшеника и пр. зърнени и маслодайни култури, но пре зеленчуците просто този препарат не работи. ОСвен това, за Ваше сведение, вксички селяни, които произвеждат за пазара, си имат и градини, обекновено в двора на къщата, където не пръскат никога с Раундъп или с каквото и да е друго. Тези градини са за тях, децата и внуците. Там се работи с МОТИКА. Пръскат се градините, на които се гледат растения за животните и за продан. 4. Аз самия като пръсках с раундъп, на местата, където кожата ми беше открита се изприщвах редовно, страдах от сухота в гърлото, възпаляваха ми се очите и пр. При това пръскам плътно облечен, със защитни очила, шапка, маска и ракъвици. След това плащах да ми пръскат с машина, че е голяма площта. Сега съм намерил друга цака на въпроса - има едни безработни чичовци, давам им по някой лев да копат с култиватор и трактор, чистят на мотика два пъти пролетта, после през лятото не ми дреме, оставям бурените да си растат, просто ги газиме като берем и стават ПРЕКРАСНИ домати. При другите култури си има също начини, като прилагам само ръчен труд и елементарна механизация. Верно давам пари, но поне има защо. ГМО е решение за големи площи, в райони където нищо не вирее и без това, целини, студени райони и пр. Не трябва да се яди ГМО, освен от разни негри, защото и без това ги мързи да работят и из идват като помощи, така че на харизан кон, нали знаете . . ( Знам, че малко се отклоних, темата е ГМО, а не пестициди и хербециди, но това е ..
gunslinger
на 07.02.2010 в 20:08:22 #13http://www.percyschmeiser.com/conflict.htm# Ние ли ще бъдем следващите?
каНак
на 07.02.2010 в 19:26:46 #12Прав е Юлиянчо, готвачите обикновено гарнират...
Юлиан-3
на 07.02.2010 в 19:15:24 #11готвачите гарантират......ГОТВАЧИТЕ ГАРАНТИРАТ и ако тва не е активно мероприятие....... какво ли ни очаква?.....библиотекарки протестират срещу вреден за здравето шрифт?....бръснарите твърдят, че всичко освен "Жилет" предизвиква алергии?.....
Vallentin
на 07.02.2010 в 19:14:05 #10scorpio, Ти верно говориш на изуст. Ако каквото и да е се третира с Round-Up то ще загине веднага, защото то това му е ролята - да избие всичко растящо и живо. Например ако имаш поляна с плевели и искаш да ги махнеш лесно слагаш Round-Up и те загиват тотално. В случая с помощта на генна модификация се прави така, че царевицата на монсанто да може да оцелее Round-Up-a, а всичко друго да загине. Но ти явно не схващаш процеса и не ти е ясно за какви продукти и технологии става въпрос, но се опитваш да коментираш. Второ вижда се че бъркаш култивация със ГМО. Едното е чрез естествен процес на опрашване на различни сортове, а другото е чрез насилствено вкарване на чужди гени с помощта на вируси. Вируса играе ролята на "хакер" сиреч отслабва защитата на организма и за да може да проникне чуждия ген. Тия вируси остават после в ГМО-то и никой не го е грижа какво се случва с тях и какво могат да причинят. Отделно има вторични процеси, които не са изследвани и никой не знае какво могат да причинят на организма, който яде ГМО. Т.е последствията са непредвидими. От ГМО абсолютно никой няма нужда, освен обезумелите от сребролюбие мултинационални корпорации. По естествени пътища може да се произведе достатъчно храна за всички, а сребролюбието е корен на всяко зло. На Критика, който е твърде вероятно да е заинтересована страна му се иска мислещите хора да са изчезващ вид, но истинския изчезващ вид ще са сребролюбците и глупците, които платените политици и "учени" ги водят за носа. Всяко нещо с времето си.
Total
на 07.02.2010 в 17:36:38 #9http://polopot.blog.bg/ Кой и защо уби 2PAC ? AH1N1 – измама за милиарди Тайната история на Google
scorpio
на 07.02.2010 в 16:32:20 #8Vallentin-е, едно по едно... ще закача и отговорите ти към другите колеги.. Първо - никой не отрича, че въпросния сорт е ГМО (100% не може да бъде ;-)), но примера ти не показа някава вреда от него, а по-скоро намеква за вреда от пестицида (за който аз на общо основание имама лошо мнение). Същата "вреда" би се проявила и при не-ГМО царевица третирана с този пестицид, т.е. ГМО не е фактор в случая... Второ - за "замърсяването" на други култури - по принцип това винаги го е имало... как ще избегнеш кръстоската между не-ГМО... това нали също води до "нечисти линии"... е - когато опасността е да се пренесе опасен ген - ами затова са агрономите и т.н. специалисти - да направт план на засяването. Но не сриозно да се твърди, че щом нещо е култивирано в продължение на хиляди години то непременно е най-доброто... а в конкретния случай дори не говорим за такива култури така или иначе... Трето - ОК патентовани са... ами това сщо го има от десетилетия - колко български патентовани сорта има, а и породи при животните... и никой не говори за монопол. Защо? Защото всеки (който има пари) може да разработва нови сортове (това си е също вид генно модифициране, но с по-"природни" методи) и се формира конкуренция на пазара - съответо няма опасност от високи цени. А ти не се ли замисли за друг един сценарий - сега, големите компании плащат на правителствата да "спъват" масовото разработване на ГМО, което неминуемо води до научно-технологично изоставане в определени страни... и след време, когато се окаже, че без ГМО не може и формалн осе разреши разработването им от всички, то първите ще са с "летящ старт" и лесно ще задушат "новобранците"... ами точно тогава ще има монопол (ако искаш, направи си аналогия с икономическото състояние в България - кои и по какъв начин успяха да излязат с няколко гърди напред още на старта на пазарната ни икономика преди 20 години)
Минувач
на 07.02.2010 в 16:15:30 #7Законът, който ще предизвика мораториум върху лабораторните изследвания у нас ще нанесе тежък удар на науката ни. През 2014 г изтича патента на Мосанто за ГМО и ние ще се окажем, че започваме от нулата. Генномодифицирани храни и напитки отдавна се предлагат у нас. Десетки видове тестени, месни и шоколадови изделия, както и бира, газирани напитки, кисело мляко, олио, синьо сирене и хляб, които съдържат генномодифицирани организми, няма как да се разпознаят, защото на опаковките липсва задължителната информация. Например, масово се използва евтин доматен пулп, внесен от Китай; соята, която приемаме с колбасите, сладките, шоколада, подобрителите, хранителните добавки... Съществува огромен масов експеримент с 15-годишно използване на ГМ храни в САЩ от около 250 милиона души, без американската наука да е сигнализирала за забележими вредности.
Минувач
на 07.02.2010 в 16:09:57 #6Последните 2 правителства отделиха пари за създаване на специализирана лаборатория, но поради лобистки интереси тези пари изчезваха. Анализите, които сега се правят, не могат да обхванат всички влизащи продукти.
Vallentin
на 07.02.2010 в 16:00:13 #5scorpio, Явно не си разбрал въобще за какво говоря в първия пример. Round-Up ready e генномодифициране на царевицата за да може да оцелее при третиране с Round-Up. Това се постига на генетично ниво, затова си е 100% ГМО. Също така ГМО замърсява естествените видове със своите модифицирани семена, които се разпръскват от вятъра и така замърсява нивите засети с биологични сортове. Така се унищожават сортове култивирани в продължение на хилядолетия. Не на последно място ГМО огранизмите са ПАТЕНТОВАНИ. Седнете и се замислете какво ще стане когато всичките семена и храни станат патентовани? Това означава тотално робство на корпорациите които държат патентите. Веднъж постигнали целта никой няма да може да произвежда храни освен тях, и тогава ще видите какво ще се случи с цените на храната. Монопола никога не е бил полезен за икономиката и хората. USarmyPOWER, говориш само с лозунги без никаква аргументация, типично в стил пленум на БКП. Приличаш на платен клакьор на Монсанто или на човек дето виси пред CNN & Fox и друго не знае. Минувач, Странното е че за тебе е достатъчно, че имало някакви "публикации", че ГМО били безвредни. Толкова ли не ти идва на ум, че мултимилиардни корпорации, които могат да си подкупят всяко правителство, могат да си купят колкото си искат драскачи да им защитават корпоративния интерес? Разликата между вредата от ГМО и цигарите е че с цигарите никой не ти налага монопол в храните, както ще стане ако ГМО превземе пазара, никой не замърсява чужди ниви, никой не ти иска патент за семената всяка година и по този начин поставя на колене производителите. Икономическите и политически вреди на ГМО са безспорни, дори да игнорираме здравословните, които никак не са за подценяване сами по себе си.
Минувач
на 07.02.2010 в 15:43:49 #4"Страшният" хербицид Раундъп (глифозат) се разгражда до фосфат и аминокиселината глицин. И двата химикала са торове и съставна част от организма ни. Този хербицид е хиляди пъти по-безопасен от конвенционалните!!! Освен това направете малка справка колко е вносът на домати и въобще на зеленчуци у нас- българската продукция е символична. И защо- защото я няма, това дето е по бабините дворове не става за пазара, сортовете са скапват бързо и не издържат, въпреки превъзходните си вкусови качества на някои от сортовете. И тези малко производители, които все още гледат нещо, то е с холандски семена, не с наши. Истината е че без технология няма прогрес. Отсрочката от 5 г ще позволи на следващото правителство на тройната коалиция да забрани окончателно прилагането на ГМО у нас. Според последни изследвания 76% от храната, която се яде в ЕС е ГМО. Може да не я произвеждаме, но си я внасяме яко. Печалбата от свръх-производството остава за някои други. Замислете се кой в нашата страна има интерес от много на брой, изостанали и не конкурентни производители, които плачат всеки ден за държавни плащания- т.е молят се на политиците, които така само укрепват силата си и важността си, а не на последно място така се стимулира и политическото подмазвачество.. Интересно, защо ГМО го има в най-развитите технологично и демократични страни? Българите масово са против забраната на пушене на обществени места (доказано вредно), но са против ГМО, които с много публикации от последните 20 г. се доказват, че са безвредни. Алегриите, които предизвикват в някои хора са присъщи и в класическите зеленчуци. Същите селяни, които се опитват да забранят конкуренцията си в лицето на ГМО, тъпчат продукцията си с отрови и торове, които са доказано канцерогенни и срещу това малоумните идиоти нямат нищо против. Имат против обаче студоустойчивите и устойчиви на паразити ГМО, които нямат нужда от торове и отрови.
scorpio
на 07.02.2010 в 15:09:36 #3А за статията - от едни готвачи се очаква малко по-професионална аргументация и изразяване въобще... Една храна може да бъде с доказан произход и качество (въпрос на дефиниция на категорията "качество") и пак да е произведена от ГМО... После: не могли производителите на биохрани да си позволят сертифициране... ми те тогава не са производители н абиохрани на първо място, а на второ - не! могат да си позволят...еднократно, но готвачите и другите потребители няма да могат да си позволят продуктите им и производителите ще фалирт моментално. Та позиция на готвачите е "хем сърби - хем боли" и след като не им стига капацитет да предложат адекватно решение - подбре да не копират безценния ни премиер с яловите си критики... ...а пък това: "Все пак готвачите не са съвсем срещу науката, според тях изследванията на ГМО трябва да става само в лаборатории и закрити пространства." буди само смях...
scorpio
на 07.02.2010 в 14:58:31 #2Vallentin-е, по-добре си спести думите за невежеството.. ти прочете ли какво си написал и като си голям интелект забеляза ли, че първият ти пример въобще не се отнася за ГМО, защото пестицидите са нещо, което се прилага и за не-ГМО и тяхната отрова си е "башка"... Втория ти пример... е-тук си признавам, че съм евежа.. т.е. конкретно не знам акви неща прави въпросната царевица, но ще ти кажа, че царевица се произвежда не сао за храна (или фураж), а и като техническа култура и за тази цел няма нищо нередно тя да е отрвна за човека... Сещам се за един пример, който ни даваха в училище - за биологично (екологичносъобразено) пречистване на почвата след замърсяване с тежки метали - ами засажда се коноп, лен, които ги извличат с корените си... не че маслата тези растения не моат да се изпозват за храна... но конкретно замърсените отиват за плетене на чували например...
Vallentin
на 07.02.2010 в 13:31:54 #1Няма нищо лошо казваш? Хайде да вземем една ГМО Round-Up Ready царевица. Тя е генномодифицирана така, че да оцелее свръх-отровния пестицид Round-Up на Монсанто. По този начин много лесно се прочистват плевелите. Царевицата натрупва в себе си отровата на Round-Up, но не загива. След това животните се хранят с тази царевица и отровата влиза в месото, което влиза в местните продукти. Ако според тебе в това няма нищо лошо - яж си ГМО, но не заблуждавай хората. Има и друга версия ГМО царевица на Монсанто, тя е модифицирана така, че самата царевица на генетично ниво да произвежда в тъканите си отрова от типа на Round Up. По този начин самото растение става толкова отровно, че дори една пеперуда да кацне на него и умира. В крайна сметка по хранителната верига - тази отрова свършва в нашите собствени тела. В това обаче няма нищо лошо, така ли беше? За сведение царевицата участва в около 70% от храните в супермаркетите. Тя не е само в Зръчно и Корнфлекс тип храни. Под формата на сироп (google: corn syrup) тя участва във всевъзможни видове храни. Да си невеж - ще навреди само на тебе и семейството ти, но да разпространяваш и утвърждаваш невежеството - ще навреди на много хора.