46% от абонатите в София имат да доплащат, а 42% имат да получават пари от "Топлофикация" за платените си вече сметки от изминалия отоплителен сезон. Това съобщи БНТ.

Сметките могат да се обжалват до края на август.

Едва при 12% от софийските потребители прогнозните сметки и реалното потребление на парно съвпадат.

През следващата седмица данни за изравнителните сметки за парно трябва да представят и другите топлинни счетоводители.

Автошествие срещу високите цени на тока и парното

Автошествие срещу високите цени на тока и парното

Шествие се провежда и във Варна, Русе, Пловдив

Припомняме, на 1 юли бе съобщено, че токът поскъпва с 4,40%, а парното средно с 16,23 на сто. Решението бе взето от КЕВР - Комисията за енергийно и водно регулиране на традиционното за нея закрито заседание. Аргумент за вдигането на цените са по-високите разходи на енергийните дружества за природен газ и въглеродни емисии.

На 4 юли общественият защитник Диана Ковачева настоя наредбата да бъде променена.

Прокуратурата иска от КЕВР да се самопровери как определя цените
Обновена

Прокуратурата иска от КЕВР да се самопровери как определя цените

Иван Иванов да обясни има ли промяна в Наредба №5 за цените на парното

Два дни по-късно от Върховната административна прокуратура (ВАП) поискаха Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да изясни как са изчислени повишените цени на тока, съобщиха от ВАП.

Преписката на прокуратурата е от 28 юни 2021г. Тя е основана на публикации в медиите, свързани с повишаване на цената на топлинната и електрическа енергия от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Един от разпределите - Нелбо АД, съобщава, че в София вече се раздават и изпращат по имейл изравнителните сметки поетапно. В Перник и Враца те вече са разпратени. При тях близо 46% от клиентите на "Топлофикация София" са надплатили спрямо измерената консумация на топлоенергия. Почти 42 на сто ще имат да доплащат, а 12% са заплатили през отоплителния сезон толкова, колкото са потребили.

Изравнителните сметки в град Перник вече са раздадени и са предадени на местното топлофикационно дружество, което обаче не е поело ангажимент за фактуриране преди изтичане на рекламационният срок - 31 август.

В град Пловдив всички клиенти на "Нелбо" са с ежемесечен отчет. Поради неосигурен достъп и/или грешни самотчети са изготвени изравнителни сметки на част от обслужваните сгради. И във Враца всички изравнителни сметки са раздадени и вече фактурирани от топлофикационното дружество през юли месец.

Над 96% от клиентите на годишен отчет са осигурили достъп на отчетник на Нелбо АД за снемане на реално използваната топлинна енергия през зимата. Компанията отчита средно 4% неотворили през отчетната кампания.

Възражения по изравнителните сметки за всички градове могат да се подават до 31 август 2021 г. След тази дата Наредба за топлоснабдяването от март 2020 г. не допуска преизчисления на сметките