Торнадо връхлетя на трикратно  квартал „Белоптичене" на село Ружинци, съобщи кметът Александър Александров, цитиран от в. „Стандарт”. Местните видели за първи път подобно природно явление.

Стихията започвала на три пъти, но най-силен се оказал последният пристъп.

Денят причернял, чул се страшен тътен и от небето се спуснал огромен въздушен стълб, който се забил като хобот в къщите на една от улиците, засмукал и понесъл към небето керемиди, клони на дървета, земя и прах. Изкоренени били две дървета. Понесените от вихъра предмети били разхвърляни из полето близо до селото. Всички притихнали в страшно очакване, никой не посмял да излезе и да гледа навън торнадото, обясни кметът.

В квартала няколко къщи са пострадали от стихията, връхлетяла селото във вторник.

Най-засегната е къщата на Василка Петкова. Тя живее в нея сама, без близки. Пенсията й е 140 лв., с които не може да поеме никакви възстановителни работи. Ако тръгне по реда за обезщетенията, ще трябва да изчака идването на комисия, описването на щетите и отпускането от комисията за бедствия и аварии на не повече от 300 лв., коментира Александър Александров.

Общината ни не е богата, но и не е толкова бедна, че да не можем да помогнем на жената. Затова поехме ние да извършим ремонта. Имаме на склад стари керемиди, ще купим летви и греди и за ден-два ще възстановим покрива, допълни кметът.

Къщата е кирпичена, но е единственият дом на жената. Затова трябва да бъде поправена преди поредния дъжд. Торнадото е вдигнало и керемидите на други къщи, но предимно от стрехите.

Възрастни хора твърдят, че досега не са виждали подобен въздушен вихър.

Според синоптиците обаче преди десетина години торнадо е преминало и през друго видинско село - Винарово. Явлението е рядко, но не е необичайно за този район, твърдят те.