През миналия месец летище София е обслужило общо 431 642 пристигащи и заминаващи пътници, съобщиха от пресцентъра на аерогарата. С това се отбелязва рекорден ръст от 49% спрямо същия месец година по-рано.

От началото на годината до края на ноември през столичното летище са преминали общо 4 508 538 човека.

Удължиха срока за концесия на летище София

Удължиха срока за концесия на летище София

По искане на две компании

На терминал 1 потокът на пасажерите е нараснал два пъти и половина спрямо 2015 г. Тази година 257 000 пътници са обслужени за месец.

През терминал 2 пък са преминали 174 000 пътници. Само тук се наблюдава какъвто и да било спад. Това е с 5 на сто по-малко от предходната година.

97% от всички пасажери на столичното летище използват редовни международни линии. Техният брой сериозно е нараснал през ноември - с 51 на сто.

По вътрешни полети пътниците са с 6% повече спрямо година по-рано.

Статистика за движения, които остават леко встрани от пасажерския поглед, сочи, че общо 4338 кацащи и излитащи самолети са били обслужени на летище София през ноември.

Тук също има сериозен ръст - 30% повече от предходната година. От тях 91 на сто са полети с пътнически самолети и 3% с товарни.

Завещаха на служебния кабинет решението за концесията на летище София

Завещаха на служебния кабинет решението за концесията на летище София

Сега срокът е удължен до 31 януари

И при товарните пратки има сериозно движение в посока нагоре. Миналият месец през столичната аерогара са обработени общо 2060 тона товарни и пощенски пратки. Това е с 23% повече отпреди година.