Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че очаква през оставащите месеци до края на годината да има дефлация, а не инфлация. Министър Димитров е на посещение в Индия с премиера Сергей Станишев.

Според Димитров в последните седмици се наблюдава успокояване на цените на стоките, което съвпада и с предприетите мерки от страна на правителството.

Някои от цените обаче през септември ще останат високи, тъй като българите приготвят домашни консерви, допълни Петър Димитров, цитиран от БНР.

Министърът на икономиката посочи, че е намалена разликата между максималната и минималната цена на стоките, което означава, че търговците се съобразяват с информираността на клиентите и не вдигат произволно цените.


Въпреки това Димитров посочи, че едва ли ще се постигне заложената в бюджета инфлация от под 5% и обясни, че за да се впишем в този размер трябва да има много сериозна дефлация през останалите месеци. Заради високата инфлация увеличението на доходите не се усеща, но правителството не може обаче да гони инфлацията, тъй като това е верижен процес и може да доведе до много негативни резултати, обясни икономическият министър.

По думите му в регионален план цените в България са изравнени с тези в съседните страни и няма основание за по нататъшен ръст.