От новия ценови период (след 1 юли 2021 г.) цените за достъп до електроразпределителните мрежи да започнат пак да се определят на база потребление, а не на база предоставена мощност. За това настояват в писмо до вицепремиера и социален министър Гълъб Донев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), подкрепяйки искането на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е член на КРИБ. От организациите настояват и за компенсация на фиксираните разходи за достъп до електроразпределителната мрежа, които възникват без значение дали се осъществява стопанска дейност или не (цена на мощност по брой дни в месеца). Подобна промяна като антикризисна е изключително спешна и необходима с цел преодоляване на последиците от Ковид-19 в тежко засегнатия хотелиерски сектор, подчертават от КРИБ.

Всяко от ЕРП-та в различен период от време е започнало да формира цената за достъп до електроразпределителната мрежа за стопански потребители на единица присъединена мощност, а не на база потребена електроенергия. От 2020 г. това ценообразуване се прилага и от Енерго-Про, което съвпада с кризата от Ковид-19, която води до спад на приходите и скок на разходите за сезонно работещите обекти, които преди 1 юли 2020 г. са заплащали на база потребление, а след това започват да заплащат на база предоставена мощност.

Едва 13% от хотелите са били заети през април 2021 г.

Едва 13% от хотелите са били заети през април 2021 г.

Приходите от нощувки през април 2021 г. достигат 21.9 млн. лв.

В района, обслужван от Енерго-Про например се заплаща тъй наречената цена за достъп до електроразпределителната мрежа на база предоставена мощност. Сумата, която плащат хотелите, предвид мощностите, които се ползват в обектите от туристическия бранш, е сериозна, особено през неактивния сезон, който е над 8 месеца, обосновават предложението си от КРИБ.

От КРИБ апелират в писмото си към Донев за адекватно и бързо решение на този въпрос, тъй като е ясно, че туристическия бранш е един от най-силно засегнатите сектори и всяка забава в действията води до затваряне на бизнеси и фалити.