Централната избирателна комисия прекрати процедурата по обществената поръчка за доставка на 1500 допълнителни машини за гласуване, съобщи БНР. Поръчката включваше и логистиката по организацията на машинния вот за частичните избори на 27 юни, парламентарните на 11 юли и президентските през есента.

При първоначална прогнозна цена от 6.5 милиона лева за трите вота, от "Сиела Норма" са представили оферта за 30 милиона без ДДС. Ако в поръчката не се включва президентският вот, сумата е 14 милиона лева без ДДС, стана ясно от доклада на работната група участвала в преговорите днес.

Поръчката в преговорите с фирмата "Сиела Норма", осигурила машините за миналия редовен парламентарен вот, включваше модификация на софтуера на устройствата за частичните местни избори в края на този месец, както и на всички машини за предстоящия предсрочен парламентарен вот, също и логистиката на машините без тази в чужбина.

От "Сиела Норма" са заявили, че не биха могли да изпълнят поръчката на цена по-ниска от 14 милиона лева.

"Сиела норма" предложи три варианта за машините за вота

"Сиела норма" предложи три варианта за машините за вота

Няма открита процедура за машините, бавенето не било от фирмата доставчик

По-рано от фирмата предупредиха в писмо до медиите, че всяко забавяне на договора води до риск за изпълнението на поръчката на каквато и да е цена.

Утре сутринта ЦИК отново ще обсъди темата, обяви председателят Камелия Нейкова. Предстои работно обсъждане на варианти за решаване на въпросите, свързани с машинното гласуване.

Съобщава се също, че от ЦИК още не са готови с проверката на софтуера, който е предоставен от Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ). Все още липсва документация и не са предадени 2 ключа за софтуера, допълват от комисията.

По-рано днес, провокирани от твърденията, че извиват ръце, в писмо до медиите от "Сиела Норма" съобщиха, че прогнозните разчети на компанията за доставката на нови 1500 машини и всички услуги, включени от страна на Централната избирателна комисия, значително надвишават предложения бюджет от 6.5 милиона лева.

"Сиела норма" готова да изпълни част от поръчката на машините за гласуване

"Сиела норма" готова да изпълни част от поръчката на машините за гласуване

Фирмата доставчик е склонна на преговори с ЦИК по обхвата на поръчката

Изискването, освен доставката на машините, да се осигурят и дейности по обслужването, многократно надвишава услугите, които са извършени на предходните парламентарни избори. В същото време забавянето на процедурата с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите - съответно и на крайната цена.

"Скоро ще стигнем до момент, в който на каквато и да е цена "Сиела Норма" ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката", посочиха от компанията.