Намалява доверието към премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Цветан Цветанов и към правителството. Оптимизмът като цяло също спада.

Това показва последното изследване на „Галъп интернешънъл" за политически и  икономически индекс, проведено в началото на ноември.

Има ясен спад на всички индикатори за доверие и електорални нагласи към ГЕРБ; има нежелание да се гласува; има съмнения, че излизаме от кризата, въпреки уверенията на управляващите, коментира социологът Марчела Абрашева.

По думите й основен фактор за тази „глоба" в индикаторите на ГЕРБ са скандалите около имотите на вътрешния министър.

Хората, които подкрепят ГЕРБ, са сърдити на ГЕРБ и го наказват, коментира Абрашева.

Засега тя не се ангажира да прогнозира дали тази тенденция ще продължи или това е колебание, валидно само за този месец.

Данните показват, че публичният образ на Борисов губи от скандалите, свързани с негови съпартийци и ГЕРБ е в най-голяма степен наказан от общественото мнение, добави социоложката.

Според данните 5% доверие губи Бойко Борисов - от 52% в началото на октомври до 47% в началото на ноември.

Абрашева посочи, че ГЕРБ остава първа политическа сила в страната и че ако има избори тази неделя ГЕРБ отново би спечелила и то с мнозинство.

За Цветан Цветанов Абрашева каза, че хората не твърдят, че той е виновен или невинен, а че след като има съмнения разследването трябва да се доведе докрай.

В сравнение с предходния месец Цветан Цветанов губи 14 пункта доверие и с 41% слиза на трето място.

Тя каза още, че хората възприемат самото забогатяване като съмнителен факт и се питат Цветан Цветанов достатъчно честен човек ли е, за да се бори с престъпността.

Рейтингите на „Галъп интернешънъл" показват, че водач е Кристалина Георгиева с 56%. Според коментара на Първан Симеонов това е свързано с „обаянието на чужбината" - Кристалина Георгиева не присъства тук в злобата на деня.

Според българите вероятно тя прави нещо важно, неукоримо, освен това за нея се знае малко. Тя е временен водач в рейтингите и това по-скоро е ефект на спада на другите две водещи фигури - Цветанов и Борисов, смятат социолозите.

Данните сочат още, че президентът Георги Първанов запазва рейтинга си. Той притежава 40% доверие и очевидно харесващите го са повече от електората на БСП, каза Абрашева.

Тя е категорична, че  не може да се предвиди дали харесващите Георги Първанов ще пренесат доверието си към „АБВ". Около „АБВ" има много въпросителни, лансирането на политическа алтернатива, без това да е партия, предполага само гадаене, добави социоложката.

Тя не се ангажира с коментара защо се повишават рейтингите на най-критикуваните министри - финансовият министър Симеон Дянков отбелязва повишение с 4 пункта, а министърът на образованието Сергей Игнатов - с 3.