Цялото количество съмнително за наличие на диоксин свинско месо от Ирландия вече е изтеглено от пазара.
Предстои то да бъде унищожено, съобщи генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Припомняме, вчера в рамките на ЕС бе взето решение за унищожаването на месото.
По думите му България е реагирала най-бързо в сравнение с другите страни от Европейския съюз.
На пазара остава ирландското месо, което е преработено в месни продукти, но то не е опасно за потребителите, допълни Йордан Войнов.
24 тона наистина са влезли на 15 октомври в страната и са преработени под формата на колбаси.
Според документите за тази партида обаче няма почти никаква вероятност да са консумирали фураж с високо съдържание на диоксин, тъй като са заклани в края на месец август-началото на септември, посочи Войнов.
На въпрос за евросубсидиите за животновъдството Йордан Войнов беше категоричен, че животновъдите ще получат парите си през 2009 година, тъй като, макар че има нужда от подобрение, идентификационната система за животните вече работи.
Минувач
на 12.12.2008 в 11:37:51 #1Проследих логиката в разсъжденията на г-н директора по БТВ: 1.Диоксинът в месото е малко и не е опасен за здравето. 2.Месото, което е преработено на колбаси няма да се унищожава. 3.Няма да съобщим името на фирмата изготвила луканки само с такова месо. 4.Останалото ирландско месо ще унищожим. 5.Анализът няма да се извършва в лабораторията във Варна, защото може да изтече неправилна информация в пресата. 6.Анализът ще се извърши в Европейска лаборатория за 3-5 дни. 7.Анализът е отменен. 8.Всичкото установено налично месо ще се унищожи. 9.Гражданите да бъдат спокойни. 10.Свинско месо внасяме още от Полша, Германия и Испания. Не го анализираме, защото е със сертификати. Онези също не го анализират за диоксин. ..... Като съберете всички факти, ще размислите колко е високо нивото на управляващите ни!!! Дали да не станем вегетарианци? Добре е, че не знаем там как стоят нещата...