Мира Яшар, българката, която беше задържана в Турция няма да може да се върне в страната, съобщава БНР. Съдът в турския град Айдът отхвърли молбата й. Яшар искаше промяна на наложената й мярка за неотклонение от"подписка" на "парична гаранция".

Освободиха и втората българка, задържана в Турция

Освободиха и втората българка, задържана в Турция

Трябва да се подписва два пъти седмично в полицията до насрочване на дело

Мира Яшар е обвинена от турските власт в пропаганда на терористични организации. Според властите там тя подкрепя кюрдските "Отряди за народна защита". Все още няма насрочена дата за делото, съобщават пред общественото радио от Министерството на външните работи.

Яшар е задължена от Първи наказателен съд в Айдън да полага подпис в полицейския участък, намиращ се в района на местоживеене, два пъти в седмицата - в понеделник и в петък.

Турски съд решава съдбата на британеца, арестуван с две българки за тероризъм

Турски съд решава съдбата на британеца, арестуван с две българки за тероризъм

Той е обвинен в "пропаганда на терористични организации"

Припомняме, че Мира бе задържана в края на юли в турския курорт Дидим заедно с майка си и приятеля си - британецът Джоузеф Роубинсън. Те бяха задържани в Турция по подозрения за съпричастност към дейността на терористична организация.

Мира и Джоузеф се познават от фейсбук група, която помага на доброволци, сражаващи се срещу "Ислямска държава" в Сирия. При акцията бе арестувана и майката на Мира, която по-късно на 28-ми юли беше пусната, без да ѝ бъде повдигнато обвинение.