И втората задържана българска гражданка в Турция е освободена, съобщава МВнР.

По информация на оперативния щаб под ръководството на посланик Надежда Нейнски, задържаната в Турция българска гражданка Мира Я. А. е освободена от ареста с мярка за неотклонение подписка два пъти седмично до насрочване на дело.

Наложена й е забрана да напуска страната. Тя е обвинена в "пропаганда на терористични организации".

Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации" се предвижда наказание "лишаване от свобода" в размер от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

Тече съдебното заседание за втората българка задържана в Турция

Тече съдебното заседание за втората българка задържана в Турция

Най- вероятно тя ще бъде обвинена в пропаганда и ще бъде съдена по бързата процедура

В Генералното консулство на България в Истанбул, както и в посолството ни в Анкара продължават работа оперативните щабове под ръководството на посланик Надежда Нейнски. Двете ни мисии са в непрекъснат контакт с местните власти, както и с родителите на задържаната българска гражданка. Дипломатите ни оказват необходимото съдействие.

Припомняме, по време на ареста британецът и българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, който се намира на около 200 километра южно от Измир. Властите в Турция арестували семейството, защото британецът, който е много близък с дъщерята, е бил разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация.

Освободиха едната от българките, задържани в Турция за тероризъм
Обновена

Освободиха едната от българките, задържани в Турция за тероризъм

Днес се решава и дали срещу другата жена ще се повдигне обвинение

Изяснено е още, че дъщерята на освободената по-рано българка има и кюрдски корени. Тя е живеела в Холандия и Великобритания, където учила международно право. Пред БНР българката посочи, че баща ѝ е кюрд. Тя не прекъсвала и връзката си с България, защото израснала тук. Тя се запознала с Джоузеф Р. от социалните мрежи.

Относно британеца е ясно, че той се е сражавал в Африка и Афганистан. Той решил да стане доброволец и отишъл в Сирия, защото видял, че правителството във Великобритания бездейства относно случващото се в страната.

Българки задържани за тероризъм в Турция
Обновена

Българки задържани за тероризъм в Турция

За момента няма повдигнати обвинения срещу тях