Турски съд ще гледа делото срещу британския гражданин Джоузеф Робинсън, който беше арестуван заедно с две български гражданки по подозрения в тероризъм.

Семейството на българките отказало да коментира темата, защото делото предстои, съобщи Нова телевизия.

Стана ясно още, че преди време британецът Джон Робинсън е бил засечен в страната ни. Тогава българските власти уведомили Великобритания, а когато се разбрало, че Мира и Веселина ще пътуват заедно с него в Турция, властите ни подали сигнал и в Турция. Това довело до ареста на тримата.

Сънародничката ни Мира е на свобода с мярка "Подписка" в град Измир. Британец обаче остана в ареста с обвинение за "пропаганда на терористични организации".

Съгласно чл. 7 от Закона за борба с тероризма (№ 3713/12.04.1991) на Република Турция за пропаганда на терористични организации се предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 1 до 5 години. Като утежняващо вината обстоятелство се посочва извършване на деянието чрез електронни или печатни медии.

Припомняме, две българки, майка и дъщеря, и един британски гражданин бяха задържани в Турция по подозрения за съпричастност към дейността на терористична организация. Задържането им дошло след като жените пътували на почивка в Турция с британски гражданин, разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация. Стана ясно и че британецът Джоузеф А. Р. има връзка с по-младата ни сънародничка. По време на ареста британецът и българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, който се намира на около 200 километра южно от Измир.

На 28 юли от ареста първо беше пусната по-възрастната жена. Впоследствие беше освободена и дъщеря ѝ. Британецът обаче остава в ареста.

Сътрудничим с английските властите по случая с арестуваните в Турция българки

Сътрудничим с английските властите по случая с арестуваните в Турция българки

Българките получавали възможно най-доброто отношение според Борисов