Арестуваните българки в Турция получават възможно най-доброто отношение. Това заяви премиера Бойко Борисов по повод ареста на два български гражданки в южната ни съседка по подозрения за тероризъм.

Борисов изрази благодарности към властите в Турция, че сънародничките ни са освободени на свобода с мярка "Подписка". Той допълни, че държавата ни активно се интересува от ситуацията около задържането на българките, но нямала правото да се меси в съдебни процеси.

Българки задържани за тероризъм в Турция
Обновена

Българки задържани за тероризъм в Турция

За момента няма повдигнати обвинения срещу тях

Премиерът Борисов посочи, че по случая страна ни работи съвместно с английските служби за по-бързото разрешаване на проблема. Той допълни и че службите ни подържат активна връзка и с турските органи.

Припомняме, две българки, майка и дъщеря, и един британски гражданин бяха задържани в Турция по подозрения за съпричастност към дейността на терористична организация. Задържането им дошло след като жените пътували на почивка в Турция с британски гражданин, разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация. Стана ясно и че британецът Джоузеф А. Р. има връзка с по-младата ни сънародничка. По време на ареста британецът и българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, който се намира на около 200 километра южно от Измир.

Освободиха и втората българка, задържана в Турция

Освободиха и втората българка, задържана в Турция

Трябва да се подписва два пъти седмично в полицията до насрочване на дело

Вчера, 28 юли, от ареста първо беше пусната по-възрастната жена. Впоследствие беше освободена и дъщеря ѝ. Британецът обаче остава в ареста.

По думите на Борисов освобождаването на българката е станало изключително бързо, а тези процеси по принцип се случвали по-бавно в Турция.