Непосредствено преди първия учебен ден стартира оборудването на кабинети и общи помещения в училищата с информационни табла обединяващия някои от основните пътни знаци. Целта е да се подобри и онагледи обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст.

Първите информационни табла ще бъдат поставени в училищата в столицата, а до края на месеца те ще бъдат разпространени и в страната. Препоръката на организаторите е те да бъдат монтирани в кабинети, в които ще се провеждат часове по безопасност на движението по пътищата или на места, през които преминават ежедневно учениците. Така пътните знаци ще бъдат постоянно пред очите им, за да научат и да разпознават всеки един от тях.

В информационните табла има и интерактивен елемент - всяко от тях има QR код, който при сканиране отваря секция в сайта на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", която ще бъде посветена само на децата и пътната безопасност. В бъдеще се предвижда и онлайн игра под формата на тестове, за да има и състезателен елемент, който да мотивира децата да обръщат още по-голямо внимание на темата.

Информационните табла обединяват предупредителни пътни знаци за предимство и забранителни знаци, както и такива със задължителни и специални предписания (път само за велосипедисти, начало и край на жилищна зона, автобусна спирка и др.).

Новият фиш за нарушения на пътя - дяволът е в детайлите

Новият фиш за нарушения на пътя - дяволът е в детайлите

Богдан Милчев и Владимир Тодоров настояват глобите да се фиксират

Темата за движението по пътищата не спира да бъде актуална. Повод затова са честите катастрофи на пътя. На 7 септември инспектор Лъчезар Близнаков от "Пътна полиция" съобщи, че само от началото на месеца до момента са станали 141 тежки катастрофи.

Честите инциденти на пътя, станаха повод за дебат в парламента, където бе предложено шофьорите, които са хванати в нарушение да им бъде наложен фиш.

Така с фиш вече ще може да се отнема книжката на шофьор за извършено нарушение. Макар че това предложение предизвика противоречиви коментари.

16 загинали и 168 ранени по пътищата само за 6 дни у нас

16 загинали и 168 ранени по пътищата само за 6 дни у нас

141 тежки катастрофи са станали от началото на месеца

Владимир Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи обясни, че сега действащият закон не е работещ и е писан през 60-те години на XX в. Той е категоричен, че глобите трябва да са фиксирани, а не плаващи.

Адвокат Петър Славов обаче бе категоричен, че с новите промени полицаят ще се превърне и в съдия. По думите му ще се натоварят допълнително съдилищата, защото вече няма да може наказанието да се обжалва пред началника на съответния пътен полицай.