80% от българите считат, че България е застрашена от радикализъм, като повечето от тях са убедени, че тази заплаха е голяма и непосредствена.

Това каза Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност, който представи резултати от провело се изследване „Младите и радикализацията – резултати от изследване и основни предизвикателства” по време на конференция на тема „Ценности, религия, секуларизъм”.

Той изтъкна, че според резултатите от проучването 60% от анкетираните българи, считат, че основната заплаха произтича от ислямския радикализъм.
Като причина за това Божилов изтъкна случващото се в Европа и естествено посочват като най-застрашени етническите малцинства, религиозните малцинства и на трето място социално слабите хора.

Само с обучение можем да отделим радикалната религия от нормалното вероизповедание

Само с обучение можем да отделим радикалната религия от нормалното вероизповедание

Божилов припомни, че над 90% от вербуваните младежи са хора на възраст между 13 и 25 години, ето защо младите хора са особено уязвими от радикализация.

Според участниците в проучването превантивна роля има училището и възпитанието. 20% от анкетираните са отговорили, че ако техните права не са защитени от държавата, ще потърсят други форми, включително извън правови.

Затова от Софийски форум за сигурност препоръчват повече работа с тези, които са на първа линия – учители, полицаи, тъй като точно те са хората, които могат да отчетат ранните форми на радикализъм.

„Българските училища в малцинствени и смесени райони показват форми на радикализъм”, алармира още Божилов.

Да интегрираме всички мигранти, влезли вече в Европа – позицията на ГЕРБ

Да интегрираме всички мигранти, влезли вече в Европа – позицията на ГЕРБ

Ситуацията в Европа вече е коренно променена

Той представи резултатите от допитване за факторите, които свидетелстват за процес на радикализация.
Така например се оказва, че по време на учебен час, учениците, за които се счита, че са радикализирани, пускат от мобилните си телефони молитви в определено време и демонстрират явно неуважение към учителите, след 6-ти клас учениците стават неуправляваеми и непреклонни и умишлено саботират работата на учителите.

Момичетата ходят забрадени, а момчетата небръснати, майките ходят с бурки, а бащите отказват да разговарят с учители жени, тъй като считат, че те не са достойно да обучават децата им. На коледни празненства се чупят елхи, бойкотирали са националните празници.

Основният извод е, че е необходимо в българското училище да се обучат преподавателите за разкриване на ранни стадии на прояви на радикализъм.

Изисква се поемане на отговорност от лидерите на най-големите вероизповедания у нас.