Държавата с допълнителна помощ за битовите потребители. До 30 дни се удължава срокът за плащане на сметките за ток.

Това става със заповед на енергийния министър Теменужка Петкова. На брифинг тя припомни, че заради извънредното положение е дадена възможност за удължаване срока за плащане на сметките и разсрочване на задълженията. Първоначалният срок бе 20 дни.

Направен е анализ на финансовата възможност на енергийния сектор заради удълженото извънредно положение и дали енергетиката ни ще може да понесе тази мярка. Финансите на енергетиката са стабилни и това позволява въвеждането на допълнителната мярка.

70% от сметките на битовите потребители са платени навреме. От тези 70% редовни плащания - 26 на сто са в рамките на удължения срок (от 10 на 20 дни след въвеждане на извънредното положение).

Теменужка Петкова благодари на коректните платци, които си плащат сметките в срок. Това позволявало енергетиката да е стабилна. Няма потребители със спрян ток, стана ясно още от думите й.

НЕК стабилизира своето финансово състояние, каза министърът. За първите три месеца на годината компанията бележи положителен резултат от няколко милиона лева.

Либерализацията на енергийния пазар, запланувана за 1 юли, ще бъде отложена, но тя ще се случи - неизбежна е, според министъра. Не са спрени големите стратегически проекти в енергетиката, както поясни тя.

Заповедта за удължаване на срока ще бъде изпратена и на трите електроразпределителни предприятия, на Комисията за енергийно и водно регулиране и на Националната електрическа компания.

Бизнесът иска оставката на Петкова, за пореден път

Бизнесът иска оставката на Петкова, за пореден път

Искането си работодателите отправят не за първи път