Ние сме направили своята оценка и мерките, които смятаме, че са релевантни към ситуацията, вече са материализирани в Закона за извънредното положение. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод кризата с коронавируса.

По нейни думи текстът в закона за т.нар. "таван" на цените, приет по предложение на БСП, има нужда от прецизиране. Причината според нея е, че тази разпоредба прави невъзможно да се възстанови на клиентите на "Булгаргаз" разликата в цената на газа, получена при предоговарянето с "Газпром".

Припомняме, по-рано днес президентът Румен Радев наложи частично вето върху извънредния закон.

Петкова увери, че още следващата седмица се очакват конкретни действия по намалението на цената на газа, договорено със задна дата с "Газпром".

Тя подчерта, че енергийната сигурност на страната е гарантирана въпреки извънредната ситуация заради коронавируса. Петкова заяви, че е важно енергийният сектор да бъде финансово стабилен, за да няма рискове за техническата възможност той да функционира нормално.

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение
Обновена

Радев налага частично вето върху закона за извънредното положение

Това обяви той в Президенството

Тя обясни, че парламентът е приел предложеното, а именно да се гарантира непрекъсваемостта на доставките. Освен това плановите ремонти на електромрежата са прекратени.

Като особено важна мярка енергийният министър изтъкна двойното увеличаване на срока за заплащане на сметките за ток. Тя посочи, че въвеждането на мораториум върху плащанията не стои на дневен ред, защото би застрашил финансовата и техническата стабилност на сектора. Удължаването на срока за плащане на сметките бил адекватна помощ за гражданите в момента.

20% по-евтино парно от 1 април очаква КЕВР

20% по-евтино парно от 1 април очаква КЕВР

Най-голямо поевтиняване - в София, най-малко - във Варна

Петкова заяви и че както "Балкански поток", така и интерконекторът Гърция-България се движат в предвидените срокове. За проекта за АЕЦ "Белене" пък щяло да се наложи удължаване на сроковете, разписани в процедурата за избор на стратегически инвеститор.

Министърът прогнозира, че вероятно кризата заради коронавируса ще наложи удължаване на срока по подаване на оферти по проекта "Белене" и уточни, че и петте компании, потвърдили своето желание да подадат обвързваща оферта, запазват интереса си към проекта.

Относно Зелената сделка Петкова изрази увереност, че Европейският съюз няма да се откаже от крайната си цел - да бъде лидер в борбата с климатичните промени. Тя подчерта, че страната ни има своя рамкова позиция, която вече е представена пред ЕК - до 2030 г. година, с хоризонт 2050 г., въглищните централи у нас продължават да бъдат мощности, на които ще се разчита. Петкова поясни, че от страна на ЕК е имало само препоръка ВЕИ да се увеличи от 25 на 27%, като вече се работи в тази посока.

Увеличават капацитета на "Балкански поток" за над 20 млрд. кубични метра

Увеличават капацитета на "Балкански поток" за над 20 млрд. кубични метра

Интерконекторът Александруполис-Димитровград щял да диверсифицира газ