С шофьорска книжка българите вече ще могат да удостоверяват самоличност на територията на страната ни.

Досега това ставаше само с лична карта.

Това предвижда одобрен от правителството проектозакон.

Измененията въвеждат евростандартите за сигурност и биометричните данни в документите за самоличност както и всички други документи, издавани от МВР.

Технологията на издаването на тези документи ще бъде много различна от технологията при сега издаваните български документи за самоличност.

Въвежда се нова систематика на видовете документи, като ясно се разграничават няколко групи според предназначението им:

  • документи за самоличност (лична карта, паспорт, карта на бежанец);
  • свидетелства за управление на моторни превозни средства;
  • документите за пребиваване (разрешения за продължително или постоянно пребиваване на България на чужденец и удостоверение за пребиваване на граждани от ЕС).

Във връзка с тази систематика се налага и промяна в използваната в закона терминология, като в наименованието и в текстовете използваното обобщеното понятие български документи за самоличност се заменя с български лични документи.

В законопроекта е регламентиран и редът за издаването на лична карта на деца, навършили 14 г., които са настанени в социални домове, но поради липса на родители и определен настойник не могат да получат готовата лична карта.

Регламентира се също така и редът за връщане от гражданите на издадени им българските лични документи на органа, който ги е издал, както и се предвижда реда за тяхното физическо унищожаване да бъде уредено в Инструкция на съответния орган.

Документите за пребиваване са категоризирани според предназначението им:

  • разрешения за пребиваване на чужденци;
  • документи за пребиваване на граждани на Европейския съюз,
  • гражданите на държави - страни по Споразумението за Европейско икономическо пространство (ЕИП),
  • гражданите на Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които не са граждани на ЕС, ЕИП и Конфедерация Швейцария, които по силата на сключени международни договори с ЕС имат право на свободно придвижване.

С промените се цели и отстраняване на съществуващи противоречия между разпоредби на сега действащия Закон за българските документи за самоличност и други закони.