Укрепването на свлачището на пътя преди Рилския манастир ще започне от другата седмица. Това заяви днес регионалният министър Петя Аврамова, цитирана от БГНЕС.

От своя страна шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски обеща цялостният ремонт на ската да завърши до края на годината.

От поне две години свлачището от лявата страна на пътя към Светата обител затруднява движението. Въпреки че беше почиствано няколко пъти, отново се срутиха камъни и дървета, на място са поставени пътни знаци и трафикът се осъществява в едната лента. Днес регионалният министър дойде на място, за да разясни как свлачището ще бъде укрепено.

Тя обясни, че това ще се случи на два етапа с два отделни проекта. Първата част касае подпорната стена и останалите укрепителни съоръжения около 10 метра. По думи на Аврамова в горния край ще бъдат изпълнени други укрепителни дейности, за да се спре ерозията.

Борисов раздаде милиони за манастири и детски градини

Борисов раздаде милиони за манастири и детски градини

Рилския, Троянския, Бачковския, храма в Кръстова гора и Духовната академия

Тя добави, че предстои да бъде проведена и среща с представители на всички институции, които имат отношение относно разрешителните режими - РУГ, РИОСВ и АПИ, както и дядо Евлогий като игумен на Рилския манастир. Проектът за пътната част вече е внесен в АПИ, като предстои да бъде внесен и в Министерство на регионалното развитие и благоустройството за издаване на разрешение за строеж.

Предстои обсъждане на проекта, който касае горската част.

Аврамова уточни, че най-вероятно строителните дейности ще започнат от другата седмица, като няма да бъде ограничен достъпът до Рилския манастир. Вероятно обаче ще се наложи да бъде затворено едното платно за движение.

Припомняме, по-рано днес премиерът обяви сумите, които ще получи Рилският манастир - 600 000 лева за ремонта, както и 1,3 милиона за пречиствателната станция на Светата обител. Вчера той беше в манастира, където вече обеща помощ.

Продължават проблемите със свлачището на пътя към Рилския манастир

Продължават проблемите със свлачището на пътя към Рилския манастир

Движението отново е частично блокирано