Освен допълнителните възнаграждения, с 50% се увеличава заплащането на членовете на Секционните избирателни комисии (СИК). Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева на първия редовен брифинг, посветен на предстоящия парламентарен вот на 4 април. Най-ниското заплащане на член на СИК ще бъде в размер на 180-200 лв.

Срокът, в който се назначават членове на СИК, е до 3 март, като не е възможно членовете на СИК да бъдат известни до 18 февруари.

В указанията на здравното министерство е казано, че избирателите, които са карантинирани ще трябва да подават заявление до общината, за да могат да бъдат включени в подвижни избирателни секции. Стои отворен въпросът за заявленията.

ЦИК все още чака здравния протокол за изборите

ЦИК все още чака здравния протокол за изборите

Таня Цанева е песимист за ваксинирането на членовете на СИК

На въпрос на News.bg как ще бъдат преодолени трудностите с набирането на членове на СИК, Таня Цанева посочи, че този въпрос няма еднозначен отговор - всички партии, граждани и ЦИК обмислят и се опитват да решат въпроса. Членовете на СИК, както и на РИК се номинират от парламентарно представените партии и тези, които имат в Европейския парламент представител. "Предстои да бъде решен въпросът", увери Цанева.

Към момента актуалната тема са машините и как ще бъдат осигурени мерките в СИК, както и ваксинирането на членовете на РИК и СИК. ЦИК е провел среща със здравния министър, като здравните власти са им изпратили указанията с мерките. ЦИК ще даде своите забележки и в края на следващата седмица ще имат указания и протокол на базата, на който ще бъдат създадени правила и методически указания за спазването.

Членовете на Районните избирателни комисии няма да е проблем да бъдат ваксинирани и до утре ЦИК ще има поименен списък. За ваксинирането на членовете СИК се мисли и се обсъжда как те да могат да бъдат подадени за ваксиниране. Ваксинирането на членовете на СИК ще бъде по райони съгласно информацията от РИК.

Симеонов и Марешки заедно тръгват към властта

Симеонов и Марешки заедно тръгват към властта

Патриотична коалиция - НФСБ и Воля

Членовете на ЦИК могат да бъдат ваксинирани в момента, в който подадат списък на хората, които желаят да се ваксинират. Списъкът е готов, но не стана ясно кои са изявили желание да се ваксинират. Само един представител на ЦИК е записал, че не желае да се ваксинира.

ЦИК прие решенията по отношение на гласуването в чужбина, електронното заявление за нашите сънародници. Електронното заявление вече е качено на сайта на ЦИК и към момента 13 934 български граждани са заявили желание да гласуват от чужбина. 3927 заявления са подадени от Великобритания, от Германия - 2759, от Испания - 1390, от САЩ - 950 и други.

ЦИК прие регистрацията на "Изправи се? Мутри вън!"
Обновена

ЦИК прие регистрацията на "Изправи се? Мутри вън!"

Партията се регистрира с 5505 подписа

Заявления за участие в изборите до този момента са подадени от 2 партии и 2-3 коалиции, сред които "Воля" и НФСБ.

ЦИК още не е разглеждала регистрацията на коалицията "Изправи се? Мутри, вън!" и засега няма крайно решение за регистрацията на коалицията. До утре трябва излязат с решение. Има първа пристигнала партида на машини за гласуване, като е поставена охрана на централния склад в София.

БСП решава за коалиция след изборите и с допитване до членовете си

БСП решава за коалиция след изборите и с допитване до членовете си

Напрежението с подреждането на листите стихва

13 са подадените жалби в ЦИК. Съгласно хронограмата до 12 февруари кметът на общината образува със своя заповед избирателните секции на територията на общината и потвърждава тяхната номерация. До 14 февруари ЦИК трябва да получат информация с броя на секциите над 300 избиратели, а също така и с прогнозен брой мобилни и подвижни секции.

Предстои ЦИК да приеме принципните решения за провеждане на предизборната кампания в методическите указания ще бъдат описани всички възможни казуси.

Припомняме, по-рано днес БСП се регистрира в ЦИК за участие на парламентарния вот на 4 април.