Централната избирателна комисия (ЦИК) все още очаква протокола от Министерство на здравеопазването за безопасно провеждане на изборите. Това стана ясно от думите на говорителя и члена на ЦИК Таня Цанева в студиото на БиТиВи.

Припомняме, че здравният министър Костадин Ангелов увери, че здравен протокол ще има веднага, щом стане ясна датата на изборите. Седмица след това изявление, държавният глава Румен Радев издаде указа си - това стана на 14 януари.

На повечето от въпросите за това как ще се проведат изборите на 4 април Таня Цанева не успя да даде отговор с аргумент, че трябва да се види развитието на епидемията у нас. Въпреки че явно не знае какво ще включва този протокол, Цанева увери, че всички мерки ще бъдат спазвани.

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

Андреев: Въпросът за броене на бюлетини може да бъде обсъден

В ЦИК не е обсъждан въпросът да се гласува в по-големите помещения - напр. физкултурните салони, а личното мнение на Цанева, че големината на помещението не е решаваща за работата на Секционните избирателни комисии. Членът на ЦИК заяви обаче, че помещенията не се определят от комисията, а от кметовете и областните управители.

Все още не се знае и дали зала "Арена Армеец" ще бъде използвана за предаване на протоколите. Припомняме, че именно там става най-голямото струпване на хора в продължение на часове. Не веднъж на избори е имало е близки до кризисните ситуации.

ЦИК прие хронограма за изборите

ЦИК прие хронограма за изборите

В МВнР се изпращат разяснения за гласуването на сънародниците ни в чужбина

По отношение на ваксинирането на членовете на СИК, Таня Цанева е песимист, тъй като не може толкова рано да бъдат определени представителите. Партиите разполагат с други срокове. Цанева препоръча партиите да търсят и да излъчат такива представители, които са изкарали вече коронавирус и имат защита. Около 100 000 души са ангажирани - това е голям брой, а и вероятно ще има и такива, които не искат да се ваксинира, коментира Цанева. Иначе те самите (ЦИК) са разбрали от медиите, че е трябвало да бъдат ваксинирани в неделя.

ЦИК вече е изпратила писма до кметовете и областните управители, за да знаем секциите с над 300 избиратели и прогнозен брой подвижни секции. Около 25-30 адреса на ден може да поеме една подвижна секция, която на тези избори ще обслужва и карантинираните български граждани. На въпрос как ще бъдат обезопасени тези, които работят именно с тези мобилни урни, Таня Цанева заяви отново, че се чака здравния протокол от Министерство на здравеопазването.

Цанева се надява заради такива малки детайли да няма обжалвания на изборните резултати.

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите изпратиха ЦИК на консултации с щаба за избори по време на пандемия

Депутатите приеха изборните правила за карантинираните

Таня Цанева предполага, че предстоящите избори ще бъдат най-скъпите, които са провеждани до този момент, но това е нормално, тъй като в момента се купуват машините за гласуване, които ще се ползват и следващите години. Договорът за доставка вече е подписан, доставката ще бъде в срок, а по данни на доставчика това може да стане дори и по-рано. Отново доставчика, а не ЦИК, ще даде указания какви материали да бъдат използвани за дезинфекция на самите машини.