Над 24 тона стари пестициди и близо 8 000 литра течни отровни вещества, складирани в стара постройка край варненското село Неофит Рилски, предстои да бъдат унищожени.

Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева се запознаха със ситуацията на място.

Екоминистърът посочи, че на територията на цялата страна има стари растителни препарати. Той напомни, че най-опасните от тях тази година ще бъдат унищожени в инсенератор във Франция.

По негови думи държавата осигурява близо 10 млн. лева за преопаковането и изнасянето на пестицидите, като в бъдеще периодично ще бъдат отпускани още средства.

Река Огоста в опасност заради тонове стари пестициди

Река Огоста в опасност заради тонове стари пестициди

Складовете, където се съхраняват опасните препарати, са в лошо състояние

Димитров обясни, че целта е до края на годината да бъдат унищожени около 1 000 тона опасни вещества. До изнасянето им във Франция пестицидите ще се съхраняват на склад в Южна България.

От своя страна прокурор Пиронева допълни, че след приключване на всички проверки ще се вземе решение дали някой трябва да носи административнонаказателна отговорност за наличието на опасни отрови из страната. Тогава ще стане ясно и дали има констатации за извършени престъпления.

Областният управител на Варна Стоян Пасев посочи, че в региона има и други складове със стари пестициди, но състоянието на сградите е сравнително добро.

Във Варненско в складове се съхраняват 505 тона пестициди, а допълнително в ББ-кубове има 250 тона негодни за употреба препарати за растителна защита.

Натрупани препарати има в общините Аврен, Дългопол, Белослав, Суворово, Девня, Долни чифлик и Варна.

Досега съгласно заповедта на ВАП са проверени 225 склада в цялата страна. От тях към момента 37 склада са определени като рискови по отношение местоположението им спрямо водни обекти, опасност от заливане и състояние на конструкцията, потенциалната опасност от замърсяване на повърхностните, подземните води и почви. При предишни акции бяха разчистени 8 склада със 110 тона пестициди.

Ревизоро очаква до 2 години да изрине старите пестициди у нас

Ревизоро очаква до 2 години да изрине старите пестициди у нас

През последния месец са събрани над 50 тона