Колеги и приятели на Алексей Петров се събраха на пресконференция в София прес по повод последното заседание на Софийски градски съд и новите обвинения срещу Петров.

Те се обявиха за открит процес за Алексей Петров.

Пребили Алексей Петров в ареста?   още...

Доц. Крачунова от УНСС заяви, че познава Алексей Петров от работата му със студенти в УНСС.

Тя подчерта, че с него имат общи научни интереси и търсения и го определи като педантичен, точен, почтен и взискателен като преподавател.

Крачунова е убедена, че в ареста му има политическа заигравка.

Животът на Алексей Петров под заплаха?
                 Още...

Колежката на Петров заяви, че е останала безкрайно учудена, че последното заседание на съда се е провело при закрити врати.

В крайна сметка, както се оказва октопод няма, припомни тя и допълни, че ако той е октопод, тогава и всичките му колеги икономисти биха могли да бъдат определени като такива.

Спортистът Петър Курдов подчерта, че Алексей Петров е помагал на много хора в гилдията на спорта и отправи риторичен въпрос защо всички те не са застанали зад него след ареста му.

Той каза, че познава Петров и допълни, че тази страна има нужда от почтени личности.

Заместник-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев посочи, че вече се е срещнал с Алексей Петров в Централния софийски затвор.

По думите му Алексей Петров никога не е вършел неща, характерни за периода на прехода, като например да изкарва пари от унищожаване на предприятия.

Въпреки това бившият съветник от ДАНС е бил обвинен за глава на българската мафия.

Теодор Дечев изтъкна, че Алексей Петров е известен с изключителните си научни изследвания, които по думите му са били признати и от прокурор Светлозар Костов.

Теодор Дечев подчерта, че колегите и познатите му не искат от съда присъдата да бъде една или друга , но настояват делото да се гледа открито.

По думите на Дечев в природата октоподът много по-често е животно, което става жертва на други хищници, като с това свое твърдение Дечев направи връзка със случая на Петров.

Сестрата на покойната Роза Георгиева, Донка Митева, заяви, че вероятно и Алексей Петров има грешки, но призова съдът да ги посочи.

Тя попита защо никой не е поискал прокурор Светлозар Костов да бъде сменен.

По думите й прокурор Костов са ползвал от протекциите на Йордан Иванов от Бургас , който беше освободен от Висшия съдебен съвет заради съмнения за корупция. Трудно се гради авторитет, но лесно се събаря, категорична е тя.

Донка Митева заяви, че иска да се яви в съдебната зала като доброволен свидетел по делото срещу Алексей Петров.

Тя вече е опитала да го направи, но е била заплашена по телефона, че ако се яви в съда може да пострада.

Адвокат Румяна Радкова представи документ от 20 юни 2008 година, с който на Алексей Петров се разрешава достъпът до документи, които представляват класифицирана информация с гриф строго секретно.

По думите на адвокатката всеки, на когото се дава такъв достъп, е бил проверяван предварително, след което е установено, че няма никакви данни за престъпления извършвани от него.

Въпреки това обаче престъпленията, в които Алкесек Петров е обвинен, в момента се отнасят към период преди 2008 година.

На въпрос дали има информация какво представляват прословутите sms-си изпратени от премиера Бойко Борисов до Алексей Петров Радкова заяви, че става дума за sms- си разкриващи нормални човешки отношения.

Тя даде пример за един от тях, като посочи, че не го цитира точно.

SMS-ът изпратен от премиера до Алексей Петров гласял: "Закъснях, успах се, извини ме, ще дойда." или „ В министерски съвет съм. Обади се."

Теодор Дечев е категоричен, че в една такава ситуация не трябва да се мълчи. По думите му окото на циклона се е фокусирало върху Петров заради цялостната му дейност.

Дечев припомни, че Петров е бил посочван за човек, който стои зад РЗС и Яне Янев, а след това и зад кандидатурата на самия Дечев за кмет на София.

По думите на Дечев медийната група Ирен Кръстева, вестниците Телеграф и Политика, са подели открита фронтална атака срещу Алексей Петров, която нанесла много щети на съюза за стопанска инициатива.

Доц. Крачунова посочи, че никога не е имало архив  в басейна Спартак, определен от вестник Телеграф като второ МВР.

Лично тя е събирала всички документи, съставляващи неговия архив. В него има документи, които са свързани с работата на Алексей Петров като икономист, както и статии и документи, които могат да представляват интерес за него.