Областния управител в Сливен, Чавдар Божурски разпореди ваксинация на домашните птици срещу нюкясълска болест в 10-километровите зони около индустриалните птицеферми в Сливенска област.

Причината за налагането на тези мерки са открити огнища на болестта на територията на Румъния, съобщиха от БНР.

Припомняме, че на 7 февруари областните дирекции по безопасност на храните към БАБХ провериха всички индустриални ферми в България за изпълнението на Програма за контрол на Нюкясълска болест по птиците.

Ваксинация в личните стопанства беше извършена в 7 от 28 области общо с индустриални ферми. На собствениците, които не са изпълнили ангажимента си се връчват предписания за незабавно изпълнение. В региони, където индустриалните ферми имаха затруднения по изпълнението, те бяха подпомогнати от ОДБХ.

Няма огнища на Нюкасълска болест у нас, успокояват от БАБХ

Няма огнища на Нюкасълска болест у нас, успокояват от БАБХ

Проверени са всички индустриални ферми в страната

Засега в област Сливен няма регистриран случай на заболяването, което е заразно и за човека. В заповедта на областния управител се разпорежда още отглеждането на домашни птици да става само в закрити и затворени пространства. Забранява се провеждането на пазари и изложби за птици в областта.

Откриха огнище на нюкасълска болест по птиците в румънски окръг близо до Силистра

Откриха огнище на нюкасълска болест по птиците в румънски окръг близо до Силистра

БАБХ със засилени мерки за биосигурност в птицефермите у нас

В зоните около големите птицеферми попадат 52 области от общините Сливен и Нова Загора. Кметовете и кметските наместници на тези населените места трябва да представят на ветеринарните лекари в общините списъци с имената на стопаните и броя на птиците, които се отглеждат в домашните стопанства. Едновременно с превенцията срещу псевдо-чумата, се засилват мерките за биосигурност във връзка с инфлуенцата по птиците.