В камерен формат премина вторият национален протест на полицаите през този месец. Тяхното искане е възнагражденията им да бъдат увеличени с 30, а не с 15%, както беше решено през седмицата с приемането на държавния бюджет, предаде БНТ. Служителите на реда са категорични, че ще продължат с протестите.

Заради епидемичната обстановка акцията на полицаите и пожарникарите тази вечер премина с малко физическо присъствие и символично представяне на отсъстващите с каски и полицейски колички. Площад "Батенберг" остана затворен за около час.

Полицаите негодуват, че се подиграват с труда им

Полицаите негодуват, че се подиграват с труда им

Тук сме не само заради пари, а и заради нашата чест и достойнство

Полицаите се аргументират, че също са на първа линия в битката с коронавируса, но засега това не получава необходимото признание и не им е дадено 30-процентното увеличение, което получават други държавни структури.

"И в този случай нас ни извадиха оттам, нашето място винаги е било там и е там. Ние винаги оказваме съдействие на спешна помощ. На нас никой не ни дава обяснение кой от какво е болен. Никой не ни дава след това развитието на този болен, който сме носили." - посочва Иван Димитров, председател на синдикално дружество на пожарникари и спасители Русе.

"Доживяхме време, когато звъниш на бърза помощ и идва жандармерия. Някои от ония момчета, които в момента охраняват това мероприятие, се занимават и с другата дейност -извозват болни от COVID-19." - коментира Валентин Попов, председател на СФСМВР.

Полицаите протестират на професионалния си празник

Полицаите протестират на професионалния си празник

Увеличиха с 30% заплатите на администрацията, а на полицаите - с 15%

Полицаите и пожарникарите изразиха недоволство, че не са участвали в преговорите за заплати като равностоен партньор, а само им били съобщавани решения.

Те не са съгласни с твърденията, че протестират само заради пари. Припомнят, че първите им протести за по-големи заплати са от три години.

"Едно от големите наши искания винаги е било истинска реална реформа в МВР." - поясни председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Полицаите готвят втори национален протест

Полицаите готвят втори национален протест

Той ще се състои на 29 ноември пред НС

От Синдикалната федерация твърдят, че системата им се задъхва и служителите на МВР са на ръба на силите си. Пожарникари от провинцията не стигнаха до протеста и се върнаха от път заради техен колега, починал от COVID-19.