С военен ритуал в Карлово се проведе възпоменателната церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Служебният премиер Огнян Герджиков прие строя на представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада и клуб "Родолюбие".

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, началникът на обраната Емил Ефтимов, пловдивският митрополит Николай, кметът на Карлово Емил Кабаиванов и други.

"Народната памет е като шарена черга с пъстри шевици като ръчна везана премяна с цветовете на вечността. В тази памет най-ярко светят имената на онези, които будят народната свяст да не заспива. Като народ сме щастливи, че имаме такова богатство като Васил Левски. Той отдавна е светец за народа и шифърът на тази святост е закодиран в неговото тефтерче. И си мисля, че и ние, които сме се захванали да теглим общите народни дела в Българско, дали и ние да вземем едно такова тефтерче, в което да отбелязваме като Дякона кой, колко и какво е свършил в ползу роду", каза Герджиков по време на церемонията.

"Апостолът е олицетворение - приживе и след своята гибел. Той е символ на общите усилия на българския народ да отхвърли оковите", каза кметът на Карлово по време на тържествената церемония.

Възпоменателният митинг завърши с полагане на цветя пред паметника на Васил Левски, с едноминутно мълчание и заря.